Categories: Kultura

Izožba slika novopazarske umetnice Paše Gicić kao uvod u 47. Festival dramskih amatera Crne Gore

Četrdeset sedmi festival Dramskih amatera Crne Gore otvoren je u Velikoj sali Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo” u Bijelom Polju. U okviru Festivala, otvorena je izložba slika, akademske slikarke Paše Gicić, iz Novog Pazara. Tema postavke je Nacionalni motiv aboridžinskom tehnikom slikanja kroz portret, a u ime Aldemara Ibrahimovića, izložbu je otvorio ovogodišnji sekretar Festivala, glumac Izet Mulabegović. „Sa svake njene slike zrači iskonska ljubav života u njenom okruženju. Umjetnica ostavlja prostora da podstakne posmatrača da pokuša naći malo „svoje duše“ u njenim djelima, što ovim radovima daje posebnu dimenziju i snagu. Paša jedna od rijetkih likovnih stvaralaca pred kojima je svijetla budućnost “, citirao je Mulabegović. ,,Moje slike kroz tradicionalne motive prezentuju autohtonu kulturu Bošnjaka-tehnikom starih Aburidžina. Nije svrha samo ići naprijed, već se treba držati svojih korijena I predstavljati ih kao brend, tek tada nešto od sebe i za svoj narod možemo uraditi“, istakla je Paša Gicić, kojoj je ovo treće samostalno izlaganje. Nakon Bijelog Polja, Paša će se brojnim izložbama predstaviti publici u Istanbulu,Sarajevu I Beogradu.

Nakon izložbe festival je otvoren predstavom “Da li je to bila ševa”, koju je po tekstu Efraima Kišona režirao Goran Bjelanović. Tu je I predstava „Bez oblaka“ po tekstovima pop-rok grupe „Van Gog“, u režiji Sejfa Seferovića, u izvođenju Pozorišne radionice “Dodest“ KIC-a „Budo Tomović“ iz Podgorice.

Na repertoaru drugog dana festivala su komadi „Klinč“ Alekseja Slapovskog, Centra za kulturu iz Danilovgrada, u režiji Voja Mrvaljevića i „Profesionalc“ Dušana Kovačevića, u izvođenju Akordovog teatra za mlade iz Nikšića, u režiji Dragana Kneževića. U zvaničnoj konkurenciji su i predstave „Revizor“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Vesne Pavićević i Radinke Ćinćur, Studija „Dramatik“ Gimnazije „Niko Rolović“ iz Bara te „Pravo kroz vjekove“, autorski projekat Dijane Vujačić i Milene Ivanović, SEŠ “Mirko Vešović“ iz Podgorice.

U četvrtak će nastupati ansambl Centra za kulturu iz Berana koji će odigrati “Posljednji čin komedije smrti” Zorana Pejkovskog u režiji Gorana Bjelanovića, a naredne večeri Srednja elektro –ekonomska škola iz Bijelog Polja sa komadom „Strasti, ludilo i tajne“ Džoa Ortona u režiji Milke Španjević i ansambl NVO „Ego kult“ i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada koji će odigrati komad „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ Bojana Šolaje u režiji autora, Anđele Novaković i Miroslava Minića, U suboti če biti izvedene predstave „1968“ Filipa Mladenovića u režiji Mladena Blaževića i“ Idemo na Brodvej“ autorski projekat Dragana Koprivice. Posljednje večeri festivala na programu su glumci podgoričke Gimnazije “Sloodan Škerović“ sa komadom “Jomeo i Krulija“ autorski projekat Nikoline Pavićević te Glumačka družina „Đ.T. „ iz Podgorice koja će odigrati tekst Marije Rakočević „Pozdravi nekog“ u režiji Đorđija Tatića. U čast nagrađenih prije odluke žirija biće prikazana predstava „Noć bogova“ Mira Gavrana u režiji Marka Manojlovića. Igraju Vojin Ćetković, Nebojša Ilić i Dejan Lutkić. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: Blagota Eraković, predsjednik, te Muamer Kasumović i Danilo Marunović, članovi

Festival Dramskih Amatera Crne Gore osnovan je 1970. godine. Od tada, Festival je napredovao i pokazao da je dramski amaterizam u Crnoj Gori razvijen. Ovaj Festival je postao reper za kvalitet ne samo u Crnoj Gori već i u širem regionu, jer predstave sa ovog Festivala reprezentuju Crnu Goru na festivalima u okruženju. Za učešće na Festivalu svake godine konkuriše u prosjeku 12 do 15 predstava.

Izvor: rtcg i vijesti.me

 

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

55 mins ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

59 mins ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

3 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

3 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

4 hours ago

Sutra u Srbiji promenjivo oblačno i toplo vreme, popodne mogući pljuskovi

Sutra se u Srbiji očekuje promenjivo oblačno i toplo vreme, ali Republički hidrometeorološki zavod upozorava…

4 hours ago