Categories: DruštvoKultura

Slobodna zona za filmofile

Nevladina organizacija Urban in i Kulturni centar Novi Pazar i ove godine organizuju projekcije filmova u okviru turneje filmskog festivala Slobodna zona. Novopazarska publika ima priliku da vidi odabrane dokumentarne i društveno angažovane filmove. Sve projekcije počinju u 20 časova i održavaju se radnim danima.

Misija Slobodne zone jeste da mini turnejom decentrelazuje kulturu i omogući da se vrhunski dokumentarni i igrani filmovi vide i u drugim gradovima, a da ne budu privilegovani samo onih koji žive u Beogradu.  Riječ je o odabranim društveno angažovanim filmova od kojih se mnogi tiču aktuelnih tema kao što politički režimi, zatim nevjerovatnih životnih priča u Sjevernoj Koreji ali i tužnih socijalnih tema o putovanju migranata iz Sirije.

“ Urban in je u saradnji sa Kulturnim centrom vrlo rado prihvatio da po 11. put organizuje  godtovanje  Slobodne zone zbog toga što mi to vidimo , kao prostor borbe protiv primitivizma, onoga što donose reality show programi kojima nas bombardaju.  To je pravi prostor filmske umjetnosti, jer se radi o veoma kvalitetnim filmovima koji su u prošloj godini dobili filmske nagrade ”, kaže ispred NVO Urban in, Sead Biberović.

Programom turneje i projekecijama obuhvaćeni su filmovi “Požar na moru”, autora Đanfranka Rosija, koji govori o odrastanju dječaka na ostrvu migranata, romantična komedija “Efekat vode”, zatim najnoviji film legendarnog Vernera Hecoga o “postanju” interneta pod nazivom ”Čujte i počujte”.

Biće prikazan i film “Pod Suncem” koji govori o režimu Kim Džong Una, a festival se završava u petak projekcijom Ljubavnici i despot, Roba Kanana, koji govori o filmskim radnicima, a koje kidnapuje njihov najvći fan, dikataor Kim Džong Un lično.

Sve projekcije počinju u 20 časova u Kulturnom centru, a ulaz je slobodan.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

13 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

20 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

20 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

20 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

20 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

20 hours ago