DruštvoKultura

Slobodna zona za filmofile

Nevladina organizacija Urban in i Kulturni centar Novi Pazar i ove godine organizuju projekcije filmova u okviru turneje filmskog festivala Slobodna zona. Novopazarska publika ima priliku da vidi odabrane dokumentarne i društveno angažovane filmove. Sve projekcije počinju u 20 časova i održavaju se radnim danima.

Misija Slobodne zone jeste da mini turnejom decentrelazuje kulturu i omogući da se vrhunski dokumentarni i igrani filmovi vide i u drugim gradovima, a da ne budu privilegovani samo onih koji žive u Beogradu.  Riječ je o odabranim društveno angažovanim filmova od kojih se mnogi tiču aktuelnih tema kao što politički režimi, zatim nevjerovatnih životnih priča u Sjevernoj Koreji ali i tužnih socijalnih tema o putovanju migranata iz Sirije.

“ Urban in je u saradnji sa Kulturnim centrom vrlo rado prihvatio da po 11. put organizuje  godtovanje  Slobodne zone zbog toga što mi to vidimo , kao prostor borbe protiv primitivizma, onoga što donose reality show programi kojima nas bombardaju.  To je pravi prostor filmske umjetnosti, jer se radi o veoma kvalitetnim filmovima koji su u prošloj godini dobili filmske nagrade ”, kaže ispred NVO Urban in, Sead Biberović.

Programom turneje i projekecijama obuhvaćeni su filmovi “Požar na moru”, autora Đanfranka Rosija, koji govori o odrastanju dječaka na ostrvu migranata, romantična komedija “Efekat vode”, zatim najnoviji film legendarnog Vernera Hecoga o “postanju” interneta pod nazivom ”Čujte i počujte”.

Biće prikazan i film “Pod Suncem” koji govori o režimu Kim Džong Una, a festival se završava u petak projekcijom Ljubavnici i despot, Roba Kanana, koji govori o filmskim radnicima, a koje kidnapuje njihov najvći fan, dikataor Kim Džong Un lično.

Sve projekcije počinju u 20 časova u Kulturnom centru, a ulaz je slobodan.

Podeli