Categories: Kultura

Otvorena izložba ”Pismo i tradicija”

Kulturna manifestacija ”Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10” u Novom Pazaru je otvorena gostujućom izložbom beogradskog Etnografskog muzeja pod nazivom ”Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima, autorke Vjere Medić. Izloženi eksponati su iz perioda 18. 19. i 20.veka, a novopazarska publika će moći da ih vidi u Muzeju Ras sve do 30.juna.

Na osnovu raznolike muzejske građe sa motivom natpisa prati se odnos, razvoj i ukrštanje dva kulturna modela u Srbiji 19.veka: široko utemeljene vrednosti tradicionalnog društva i jake težnje prema savremenim tokovima evropskog građanskog društva. Primena motiva pisma na predmetima za svakodnevnu upotrebu, predstavlja i model neformalnog opismenjavanja stanovništva.

”Ovo je jedna od zahtevnih izložbi zato što su predmeti vrlo mali, a vrlo dragoceni, i ono što je autorka na njima uočila, to su najrazličitije vrste poruka, koje je ona svrstala u nekoliko kategorija. Simbolika tih natpisa je višestruka, višeslojna i višeznačajna”, rekla je direktorka beogradskog Etnografskog muzeja, Mirjana Menković.

”Predmeti su rađeni od keramike, tekstila i različitog materijala, a onda su natpisi ukrasili taj predmet, putem inicijala, neke rečenice ili slično. Izložbom obeležavamo manifestaciju Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, a ujedno izložba predstavlja i nastavak dalje saradnje sa Etnografskim muzejem”, rekla je kustoskinja novopazarskog Muzeja Muradija Kahrović Jerebičanin.

U skladu sa ovogodišnjom temom ”Muzeji u gostima”, Etnografski muzej u Beogradu ugostio je Muzej iz Atine, i dva novosadska muzeja. Sa otvaranja izložbe u Novom Pazaru, u znak dougogodišnje uspešne saradnje, Muzeju Ras je upućen poziv za gostovanje u Beogradu.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

10 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

23 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

23 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

23 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

2 days ago