Kultura

Otvorena izložba ”Pismo i tradicija”

Kulturna manifestacija ”Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10” u Novom Pazaru je otvorena gostujućom izložbom beogradskog Etnografskog muzeja pod nazivom ”Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima, autorke Vjere Medić. Izloženi eksponati su iz perioda 18. 19. i 20.veka, a novopazarska publika će moći da ih vidi u Muzeju Ras sve do 30.juna.

Na osnovu raznolike muzejske građe sa motivom natpisa prati se odnos, razvoj i ukrštanje dva kulturna modela u Srbiji 19.veka: široko utemeljene vrednosti tradicionalnog društva i jake težnje prema savremenim tokovima evropskog građanskog društva. Primena motiva pisma na predmetima za svakodnevnu upotrebu, predstavlja i model neformalnog opismenjavanja stanovništva.

”Ovo je jedna od zahtevnih izložbi zato što su predmeti vrlo mali, a vrlo dragoceni, i ono što je autorka na njima uočila, to su najrazličitije vrste poruka, koje je ona svrstala u nekoliko kategorija. Simbolika tih natpisa je višestruka, višeslojna i višeznačajna”, rekla je direktorka beogradskog Etnografskog muzeja, Mirjana Menković.

”Predmeti su rađeni od keramike, tekstila i različitog materijala, a onda su natpisi ukrasili taj predmet, putem inicijala, neke rečenice ili slično. Izložbom obeležavamo manifestaciju Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, a ujedno izložba predstavlja i nastavak dalje saradnje sa Etnografskim muzejem”, rekla je kustoskinja novopazarskog Muzeja Muradija Kahrović Jerebičanin.

U skladu sa ovogodišnjom temom ”Muzeji u gostima”, Etnografski muzej u Beogradu ugostio je Muzej iz Atine, i dva novosadska muzeja. Sa otvaranja izložbe u Novom Pazaru, u znak dougogodišnje uspešne saradnje, Muzeju Ras je upućen poziv za gostovanje u Beogradu.

S.Lj.

Podeli