Categories: Kultura

Otvorena izložba ”Pismo i tradicija”

Kulturna manifestacija ”Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10” u Novom Pazaru je otvorena gostujućom izložbom beogradskog Etnografskog muzeja pod nazivom ”Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima, autorke Vjere Medić. Izloženi eksponati su iz perioda 18. 19. i 20.veka, a novopazarska publika će moći da ih vidi u Muzeju Ras sve do 30.juna.

Na osnovu raznolike muzejske građe sa motivom natpisa prati se odnos, razvoj i ukrštanje dva kulturna modela u Srbiji 19.veka: široko utemeljene vrednosti tradicionalnog društva i jake težnje prema savremenim tokovima evropskog građanskog društva. Primena motiva pisma na predmetima za svakodnevnu upotrebu, predstavlja i model neformalnog opismenjavanja stanovništva.

”Ovo je jedna od zahtevnih izložbi zato što su predmeti vrlo mali, a vrlo dragoceni, i ono što je autorka na njima uočila, to su najrazličitije vrste poruka, koje je ona svrstala u nekoliko kategorija. Simbolika tih natpisa je višestruka, višeslojna i višeznačajna”, rekla je direktorka beogradskog Etnografskog muzeja, Mirjana Menković.

”Predmeti su rađeni od keramike, tekstila i različitog materijala, a onda su natpisi ukrasili taj predmet, putem inicijala, neke rečenice ili slično. Izložbom obeležavamo manifestaciju Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, a ujedno izložba predstavlja i nastavak dalje saradnje sa Etnografskim muzejem”, rekla je kustoskinja novopazarskog Muzeja Muradija Kahrović Jerebičanin.

U skladu sa ovogodišnjom temom ”Muzeji u gostima”, Etnografski muzej u Beogradu ugostio je Muzej iz Atine, i dva novosadska muzeja. Sa otvaranja izložbe u Novom Pazaru, u znak dougogodišnje uspešne saradnje, Muzeju Ras je upućen poziv za gostovanje u Beogradu.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Memić: Sve veći broj stranih turista u Srbiji

Memić: "Izložba EXPO 2027. je dobra prilika da privučemo investitore koji hoće da ulažu."

6 hours ago

Od danas veće akcize na gorivo, alkohol, nikotinske proizvode, kafu i gas

U Srbiji se od danas primenjuju novi iznosi akciza usklađeni sa godišnjim iznosom potrošačkih cena…

7 hours ago

Stiže nevreme

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito,…

7 hours ago

Skupština Srbije o izboru vlade – Vučević podnosi ekspoze

Mandatar Miloš Vučević podnosi ekspoze na sednici Skupštine Srbije koja je zakazana za 12 časova.…

8 hours ago

JP “Putevi Srbije” – intenziviran rad na naplatnim stanicama

JP „Putevi Srbije“ spremno i organizovano dočekuje pojačan intenzitet saobraćaja tokom praznika. Кao i svih…

8 hours ago

Prvi maj – Međunarodni praznik rada

Širom sveta danas se obeležava 1. maj - Međunarodni praznik rada, u znak sećanja na…

8 hours ago