Categories: Društvo

Vojna evidencija vozila

U dnevnoj štampi i na internet portalima ovih dana se na pogrešan način predstavljaju inače uobičajene zakonske aktivnosti Ministarstva odbrane Republike Srbije. Redovno evidentiranje vojnih obveznika i materijalna obaveza evidentiranja vozila predstavljeni su kao nešto neuobičajeno i uz pretnju drastičnim kaznama za neodazivanje. Istraživali smo da li je sve to baš tako.

Uz fotografiju automobila Zastava 10 tekst u jednim dnevnim novinama donosi pretnju kaznom do 50 hiljada dinara ako ne prijavite svoje vozilo u vojnu evidenciju. Mnoge vlasnike automobila to je dovelo u zabludu da treba hitno da se jave centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima kako bi izbegli navedenu kaznu. Drugi listovi doveli su u vezu ovu informaciju sa prethodnom, o redovnom evidentiranju vojnih obveznika 1999. godište i starijih, i između redova ostavili sumnju da se nešto „opasno“ sprema.

Pitali smo danas u Regionalnom centru Ministarstva odbrane u Kragujevcu i Centru Ministarstva odbrane u Novom Pazaru o čemu se radi. Uvođenje vozila u evidenciju stvari deo je materijalne obaveze koja je Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi  određena kao pravo i dužnost građana Republike Srbije, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika, da pokretne i nepokretne stvari kojima raspolažu, a koje su određene kao stvari posebne namene za potrebe odbrane, Vojske Srbije i civilne zaštite, u slučaju potrebe ustupe na privremeno korišćenje uz naknadu državnim organima.

Kada je Centar Ministarstva odbrane u Novom Pazaru u pitanju ova evidencija se uredno sprovodi i ažurira i ne planiraju se neki novi pozivi. Pogotovu nema potrebe da se svi vlasnici vozila javljaju radi evidencije.

„Zbog pogrešnog tumačenja i različitih spekulacija koje su poslednjih dana česte u medijima u vezi sa uvođenjem u evidenciju stvari iz popisa“, oglasilo se juče i  Ministarstvo odbrane, „obaveštavamo javnost da nije u pitanju novina već je reč o zakonu koji se u pravnom sistemu Republike Srbije primenjuje od 5. novembra 2009. godine, kako bi se efikasnije obezbedilo funkcionisanje vojne, radne i materijalne obaveze“.

U evidenciju se ne uvode sva vozila već se prvenstveno radi o terenskim, teretnim, inžinjerijskim i specijalnim vozilima, prikolicama, cisternama, viljuškarima i slično. Odziv po osnovi materijalne obaveze u prethodnim godinama  bio je viši od 90 odsto. „Pozivanje vlasnika stvari iz popisa nije povezano sa uvođenjem vojnih obveznika  rođenih 1999. godine u vojnu evidenciju, a jedini zajednički imenitelj im je Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi kojim su pravno uređeni“, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

D. J.

Podeli

rtvnp

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

56 mins ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

60 mins ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

1 hour ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

11 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

15 hours ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

16 hours ago