Categories: Društvo

Sve spremno za novu školsku godinu

Za osnovce i srednjoškolce u Srbiji nova školska godina počinje sutra 1.septembra, a prvo polugodište završava se 27.januara 2017.godine. Prema podacima Školske uprave, u 16 osnovnih škola na teritoriji Novog Pazara, prvi put u đačke klupe sešće 2.432 prvaka, što je za par desetina više nego prošle godine. Kada su u pitanju srednje škole, nakon drugog upisnog roka sva mesta su popunjena u Gimnaziji, Medicinskoj, Ekonomskoj I Tehničkoj školi. Nepopunjenih mesta, ukupno 70, ostalo je u Školi za dizajn tekstila I kože, oko 50, I 18 u Ugostiteljsko-turističkoj školi.

 

Sve škole, ukupno 16 osnovnih i 6 srednjih na teritoriji Novog Pazara, spremne su za početak nove školske godine – potvrđuju iz Školske uprave grada. Ipak, treba naglasiti da posebno unapređene uslove od ove godine dobijaju učenici novopazarske Gimnazije i Ugostiteljsko-turističke škole, u kojima su, tokom letnjeg raspusta, uz pomoć Gradske uprave uspešno realizovani značajni projekti na uređenju školskih prostorija. Od ove školske godine gimnazijalci će imati savremenu fiskulturnu salu, a učenici Ugostiteljsko-turističke škole, za koju vlada veće interesovanje, jer je ove godine formirano odeljenje više u odnosu na prošlu, nakon renoviranja krova, mokrih čvorova, podova i instalacije, imaće i bolje uslove za rad.

Nova generacija prvaka u Novom Pazaru neznatno je brojnija u odnosu na prošlu, pa će u 16 osnovnih škola, prvi put u đačkim klupama sutra zauzeti svoja mesta 2432 nova đaka. Početak škole za njih ali i njihove roditelje je sasvim poseban događaj. Da bi im prvi dan škole, koji se pamti zauvek, ostao u lepom sećanju, u Osnovnoj školi Bratstvo priprema se i ove godine doček za prvake.

”Jedva čekamo da vidimo tu novu generaciju koja je budućnost ove škole i ovog grada. Biće ih 220 u ovoj generaciji, i nadamo se da će to biti još jedna generacija koja će osvetlati obraz i školi i gradu”, kaže pedagog u OŠ ”Bratstvo” Elmir Habibović.

Iako je prvi dan škole skoro jednako stresan kako za đake tako i za njihove roditelje, Habibović podseća da škola nije bauk, već da je to meste gde se stiče znanje i prijateljstvo. On roditeljima savetuje da ne očekuju mnogo od prvaka, vać da sa njima sarađuju i pruže im maksimalnu pomoć i podršku naročito na početku njihovog školovanja.

Prema najavama ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića u novoj školskoj godini roditelji će imati veću ulogu u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola. Šarčević je takođe najavio i veću ulogu inspekcija, posebno na lokalu.

(S.Lj.)

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

16 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

18 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

18 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

20 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

20 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

20 hours ago