Categories: Društvo

U poslednjih 6 meseci povecan broj požara

U prvih šest meseci ove godine na teritoriji Odeljenja za vanredne situacije Novi Pazar, koje pokriva i opštine Sjenicu i Tutin, bilo je 177 požara na otvorenom prostoru, što je više u odnosu na prošlu godinu. S obzirom da požar na otvorenom prostoru najčešće uzrokuje ljudski nemar, nadležni apeluju na poljoprivrednike, izletnike i sve građane da, naročito u sušnom periodu, obrate dodatnu pažnju i preduzmu sve mere opreza kako ne bi izazvali požar i samim tim pričinili štetu širih razmera.

 

Šumski požari postali su sve ćešća pojava, što je delom posledica globalnog zagrevanja usled koga su leta sve vrelija i suvlja nego ranije, vetrovi sve snažniji a ustaljenost kišnih perioda poremećena, ali pre svega kao posledica krajnjeg ljudskog nemara i nepažnje. Trend povećanja broja požara beleži se i na teritoriji Novog Pazara.

”Mogu da naglasim da je u proteklih 6 meseci na teritoriji Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru, koje pokriva grad Novi Pazar, opštine Sjenica i Tutin bilo ukupno 177 požara na otvorenom prostoru. Kao karakteristične mesece možemo izdvojiti februar, kada je bilo 35 požara i april sa 81”, kaže načelnik Odeljanja za vanredne situacije u Novom Pazaru Zoran Milovanović.

Većina šumskih požara rezultat su ljudske nepažnje ili piromanije. Manji broj uzrokuju munje. Vremenski uslovi u mnogome određuju podložnost jednog područja požarima. Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredni situacije u Novom Pazaru, kritična područja kod nas su planine Rogozna, Golija I Pešterska visoravan, gde ima dosta napuštenih sela u kojima se imanja ne održavaju redovno I gde se požari lako šire.

Milovanović naglašava da je u zakonu rečeno da je zabranjeno spaljivanje 200 metara u blizini šume, upravo zbog tog širenja požara na šumske komplekse, oštećenja i ugrožavanja životne sredine i imovine.

Prevencija i protivpožarne mere su od velikog značaja. Jer, kada se desi požar, nad zadimljenim zgarištima šuma, koje su pluća zajedničke i jedine nam planete, ostaje da lebdi dim ali i pitanje: da li je to moglo biti sprečeno i zašto nije?

(S.Lj.)

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Napad na policiju u Tutinu: Nepoznata lica pucala u kopnenoj zoni bezbednosti

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno tragaju za nepoznatim napadačima, koji su danas iz vatrenog oružja…

10 hours ago

Sjajan meč Pazarca u Rimu: Medvedev u tri seta savladao Međedovića

Danil Medvedev posle velike borbe u Rimu savladao fantastičnog Hamada Međedovića.

12 hours ago

”Rumelisiad” organizuje Balkanski ekonomski samit u Beogradu

U organizaciji turskog udruženja privrednika ''Rumelisiad'' u Beogradu će u četvrtak, 16. maja biti održan…

15 hours ago

Novi Pazar – Spartak 0:1

Sejduba Suma pogodio stativu iz penala u 45. minutu.

16 hours ago

Dejan Aleksić dobitnik književne nagrade ”Ismet Rebronja”

Na konkurs za regionalnu pjesničku nagradu ''Ismet Rebronja'' koji organizuje narodna biblioteka ''Dositej Obradović'' iz…

17 hours ago

Učenici Medicinske škole drugi u zemlji u pružanju prve pomoći

Učenici srednje Medicinske škole "Dva heroja" iz Novog Pazara osvojili su drugo mesto na Republičkom…

18 hours ago