Categories: Politika

Latićevo predavanje izazvalo veliko interesovanje

Veliki broj prosvjetnih radnika, profesora, vaspitača, predstavnika akademske zajednice i ljudi iz javnog i kulturnog života Novog Pazara, Tutina i Sjenice prisustvovao je predavanju književnika i akademskog profesora dr Džemaludina Latića koji je govorio na temu „Otvorenost i specifičnost bošnjačke kulture“.

 

Ovaj važan edukativni seminar jedna je od kulturnih manifestacija kojima Grad Novi Pazar i Kulturni Centar uz podršku Društva za bosanski jezik i književnost obilježava Dan maternjeg jezika.

Osim što je istakao neke osobenosti bošnjačke kulture na Balakanu i Evropi profesor Latić je tokom predavanja ukazao na raznolikost izgovora, ali jednu otvorenost samog bosanskog jezika u Sandžaku, Bosni i Hercegovini i dijaspori, koja povezuje Bošnjake iz različiti krajeva. On je naglasio da bosanki jezik ima pet dijalekata ali i da o jedinstvenoj bošnjačkoj kuturi najbolje svjedoči ep čuvnog sandžačkog pjesnika Avda Međedovića.

Profesor Latić je bio prijatno iznenađen interesovanjem građana za ovu temu. Iako su po riječima Latića bošnjački identitet i jezik često bili na udaru, on je optimističan i siguran u njihov razvoj i smatra da je period osporavanja ostao iza nas.

Član kabineta gradonačelnika prof. dr Rifat Redžović kaže da su prosvetni radnici veliki obrazovni potencijal i snaga i da je ovaj seminar do sada najvći odziv profesora i vaspitača.

Univerzitetski profesor dr Džemaludin Latić autor je brojnih poetskih i proznih djela, njegove publikacije prevođene na brojne strane jezike, a član je najuglednijih međunarodinih udruženja i asocijacija.

A. Š.

 

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

8 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

15 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

15 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

15 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

15 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

15 hours ago