Politika

Latićevo predavanje izazvalo veliko interesovanje

Veliki broj prosvjetnih radnika, profesora, vaspitača, predstavnika akademske zajednice i ljudi iz javnog i kulturnog života Novog Pazara, Tutina i Sjenice prisustvovao je predavanju književnika i akademskog profesora dr Džemaludina Latića koji je govorio na temu „Otvorenost i specifičnost bošnjačke kulture“.

 

Ovaj važan edukativni seminar jedna je od kulturnih manifestacija kojima Grad Novi Pazar i Kulturni Centar uz podršku Društva za bosanski jezik i književnost obilježava Dan maternjeg jezika.

Osim što je istakao neke osobenosti bošnjačke kulture na Balakanu i Evropi profesor Latić je tokom predavanja ukazao na raznolikost izgovora, ali jednu otvorenost samog bosanskog jezika u Sandžaku, Bosni i Hercegovini i dijaspori, koja povezuje Bošnjake iz različiti krajeva. On je naglasio da bosanki jezik ima pet dijalekata ali i da o jedinstvenoj bošnjačkoj kuturi najbolje svjedoči ep čuvnog sandžačkog pjesnika Avda Međedovića.

Profesor Latić je bio prijatno iznenađen interesovanjem građana za ovu temu. Iako su po riječima Latića bošnjački identitet i jezik često bili na udaru, on je optimističan i siguran u njihov razvoj i smatra da je period osporavanja ostao iza nas.

Član kabineta gradonačelnika prof. dr Rifat Redžović kaže da su prosvetni radnici veliki obrazovni potencijal i snaga i da je ovaj seminar do sada najvći odziv profesora i vaspitača.

Univerzitetski profesor dr Džemaludin Latić autor je brojnih poetskih i proznih djela, njegove publikacije prevođene na brojne strane jezike, a član je najuglednijih međunarodinih udruženja i asocijacija.

A. Š.

 

Podeli