Categories: Društvo

Aktivnosti Saveza slepih i slaboovidih lica

Savez slepih i slabovidih lica svakodnevno obavlja aktivnosti sa slepom i slabovidom decom. Cilj je da se ona opismene na brajevom pismu, da se ojačaju funkcije kretanja deteta kao i da kasnije oslepele osobe nauče da koriste beli štap i kako da se samostalno kreću,istakla je sekretar i defektolog Mirsada Dibranin Ajdinović.

 

Aktivnosti koje se obaljaju u Savezu slepih i slabovitih lica mnogo pomažu osobama sa invaliditetom. Kako ističe sekretar i defektolog Mirsada Dibranin Ajdinović najviše se radi sa slepom i slabovidom decom.

„Kod njih se stimulišu psihomotorika, odnosno jačanje lokomotornog aparata gde je angažovan i terapeut na šest meseci. Što se tiče mog dela posla kao defektologa radim na opismenjavanju dece na brajevom pismu, kao i orjentaciji u kretanju sa slepom i slabovidomdecom. I dalje je dosta osoba koje su kasno oslepele i ono što je prioritet jeste naučiti ih kako da koriste beli štap za samostalno kretanje u zatvorenom i otvorenom prostoru“, dodala je Dibranin Ajdinović.

Predsednik Saveza slepih i slabovidih lica Suad Retkoceri ističe da je angažovanje osoba sa invaliditetom putem javnih radova ili konkursa od velikog značaja, prvenstveno za razbijanje predrasuda o njima, ali im pomaže i da ne upadaju u monotoniju i depresiju.

„Kod nas su angažovana tri radnika putem javnih radova, raznih profila. Fizioterapeut, medicinska sestra i jedan radnik za uređivanje prostora oko zgrade kao i staza za obuku kasno oslepelih osoba“, dodao je Retkoceri.

Mirsada Dibranin Ajdinović je u svoje i ime organizacije izrazila zahvalnost na donaciji dva kompjutera koja im je donirao naš fudbaler Adem Ljaić.

Ademović A.

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

4 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

10 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

10 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

11 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

11 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

11 hours ago