Categories: Vesti

El – Merhum – hadži hfz.Izet ef. Mašović

Nakon duže i teške bolesti juče je preselio hadži hafiz Izet efendija Mašović. Dženaza mu je klanjana danas sa džume namaza u Hadži – Šefkovoj džamiji nakon čega je ukopan na groblju Gazilar.

Hadži hafiz Izet efendija Mašović rođen je 1973.godine u novopazarskom selu Kožlje. Osnovnu školu završio je u Novom Pazaru, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a Islamski teološki fakultet, kao student generacije završio je u Izmiru. Iako mu je ponuđeno besplatno školovanje na postdiplomskim studijama u Turskoj, on se vraća u Novi Pazar, gde stupa na dužnost imama i mualima Hadži Šefkove džamije u džematu ”Iskra”. 2001.godine u Sarajevu, profesor islamskih nauka, Izet Mašović, stiče zvanje Hafiz Kur’ana Časnog. To je bila prva diploma i zvanje hafiza u Sandžaku, nakon sedamdeset godina.

Na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu, hadži hafiz Izet efendija Mašović, brani master tezu pod nazivom: ”Značaj institucije hifsa u islamu i njena uloga u savremenom dobu” i stiče zvanje mastera islamskih nauka. Predavao je kiraet u novopazarskoj i medresi u Prijepolju, a kiraet i tefsir na Fakultetu islamskih nauka u Novom Pazaru.

Objavio je više tekstova u Glasu islama i Vaktu, učestvovao u naučnim skupovima i tribinama u zemlji i inostranstvu. Autor je knjiga ”101 ders” i ”Zastani, razumi i zaplači”.

Iza sebe je ostavio suprugu i dva sina.

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

7 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

14 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

14 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

14 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

14 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

14 hours ago