Vesti

El – Merhum – hadži hfz.Izet ef. Mašović

Nakon duže i teške bolesti juče je preselio hadži hafiz Izet efendija Mašović. Dženaza mu je klanjana danas sa džume namaza u Hadži – Šefkovoj džamiji nakon čega je ukopan na groblju Gazilar.

Hadži hafiz Izet efendija Mašović rođen je 1973.godine u novopazarskom selu Kožlje. Osnovnu školu završio je u Novom Pazaru, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a Islamski teološki fakultet, kao student generacije završio je u Izmiru. Iako mu je ponuđeno besplatno školovanje na postdiplomskim studijama u Turskoj, on se vraća u Novi Pazar, gde stupa na dužnost imama i mualima Hadži Šefkove džamije u džematu ”Iskra”. 2001.godine u Sarajevu, profesor islamskih nauka, Izet Mašović, stiče zvanje Hafiz Kur’ana Časnog. To je bila prva diploma i zvanje hafiza u Sandžaku, nakon sedamdeset godina.

Na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu, hadži hafiz Izet efendija Mašović, brani master tezu pod nazivom: ”Značaj institucije hifsa u islamu i njena uloga u savremenom dobu” i stiče zvanje mastera islamskih nauka. Predavao je kiraet u novopazarskoj i medresi u Prijepolju, a kiraet i tefsir na Fakultetu islamskih nauka u Novom Pazaru.

Objavio je više tekstova u Glasu islama i Vaktu, učestvovao u naučnim skupovima i tribinama u zemlji i inostranstvu. Autor je knjiga ”101 ders” i ”Zastani, razumi i zaplači”.

Iza sebe je ostavio suprugu i dva sina.

Podeli