Categories: Društvo

Iftar za jedinstvo različitosti

Nevladina organizacija Akabe, pod pokroviteljstvom istambulske opštine Gungoren, organizovala je zajednički iftar za oko 600 ljudi u Novom Pazaru.

Ezan je označio početak i ovog zajedničkog iftara, koji je, u duhu Ramazana, meseca rahmeta, berićeta i željenog oprosta, okupio ljude različitog socijalnog statusa i različitih političkih opredeljenja.

Jedinsvo različitosti i jeste cilj organizatora, ali i pokrovitelja ove svečanosti, kojoj su prisustvovali, pored predstavnika Gradske uprave, grada domaćina, na čelu sa gradonačelnikom dr Mehom Mahmutovićem i visoke verske i političke zvanice iz Turske, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Ovaj ifrar organizovan je radi Allaha dželešanuhu i radi našeg jedinstva – rekao je predsednik NVO Akabe, Jakub efendija Leković.  Naša organizacija će – istakao je – raditi na uspostavljanju pokidanih veza, popravljanju porušenih mostova, na uspostavljanju harmonije i pomaganju drugih u vremenu kad je to itekako potrebno. Leković je na kraju izrazio nadu da će, nakon ovog skupa, pokrovitelji iz Turske dolaziti češće i investirati u naše krajeve.

U pravcu jedinstva i dobrih međuljudskih odnosa, što je u skladu sa mesecom posta, usledio je i govor pokrovitelja, predsednika istambulske opštine Gungoren, Šakira Judjelj Karamana. On je, pozdravljajući prisutne zamolio Allaha da svima ukabuli post, prenoseći tople pozdrave i selame iz te istambulske opštine. Takođe, natoplije selame prisutnima je preneo od predsednika Vlade Republike Turske, Redžepa Taipa Erdoana, koga će, kako je istakao, izvestiti o svemu što je video i imao priliku da doživi u Novom Pazaru.

O detaljima ove svečanosti biće u prilici da se upoznaju i svi građani Turske putem tamošnje nacionalone televizije TRT. Svečana manifestacija zajedničkog iftara, kojem je prisustvovalo blizu 600 zvanica protekla je uz prigodan program ansambla Derman i hora Isa Beg.

S.Lj.

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Prioritet nove vlade je dalji rast privrede, prosečna zarada do kraja 2025. godine biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do…

1 hour ago

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

19 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

19 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

20 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago