Društvo

Iftar za jedinstvo različitosti

Nevladina organizacija Akabe, pod pokroviteljstvom istambulske opštine Gungoren, organizovala je zajednički iftar za oko 600 ljudi u Novom Pazaru.

Ezan je označio početak i ovog zajedničkog iftara, koji je, u duhu Ramazana, meseca rahmeta, berićeta i željenog oprosta, okupio ljude različitog socijalnog statusa i različitih političkih opredeljenja.

Jedinsvo različitosti i jeste cilj organizatora, ali i pokrovitelja ove svečanosti, kojoj su prisustvovali, pored predstavnika Gradske uprave, grada domaćina, na čelu sa gradonačelnikom dr Mehom Mahmutovićem i visoke verske i političke zvanice iz Turske, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Ovaj ifrar organizovan je radi Allaha dželešanuhu i radi našeg jedinstva – rekao je predsednik NVO Akabe, Jakub efendija Leković.  Naša organizacija će – istakao je – raditi na uspostavljanju pokidanih veza, popravljanju porušenih mostova, na uspostavljanju harmonije i pomaganju drugih u vremenu kad je to itekako potrebno. Leković je na kraju izrazio nadu da će, nakon ovog skupa, pokrovitelji iz Turske dolaziti češće i investirati u naše krajeve.

U pravcu jedinstva i dobrih međuljudskih odnosa, što je u skladu sa mesecom posta, usledio je i govor pokrovitelja, predsednika istambulske opštine Gungoren, Šakira Judjelj Karamana. On je, pozdravljajući prisutne zamolio Allaha da svima ukabuli post, prenoseći tople pozdrave i selame iz te istambulske opštine. Takođe, natoplije selame prisutnima je preneo od predsednika Vlade Republike Turske, Redžepa Taipa Erdoana, koga će, kako je istakao, izvestiti o svemu što je video i imao priliku da doživi u Novom Pazaru.

O detaljima ove svečanosti biće u prilici da se upoznaju i svi građani Turske putem tamošnje nacionalone televizije TRT. Svečana manifestacija zajedničkog iftara, kojem je prisustvovalo blizu 600 zvanica protekla je uz prigodan program ansambla Derman i hora Isa Beg.

S.Lj.

Podeli