Categories: Društvo

Počela ogledna nastava na bosnaskom jeziku

Na Dan maternjeg jezika svečano je počela ogledna nastava na bosanskom jeziku. Javni časovi  održani su u OŠ “Selakovac” u Gimnaziji i u Predškolskoj ustanovi Mladost. Predstavnici BNV, koji su inicijatori ovog projekta istakli su da današnji dan predstavlja istorijski dan za Bošnjake.

Pesmom Moj dilebere i stihovima Abdulaha Sidrana svečano je počeo javni čas  bosanskog jezika u novopazarskoj Gimnaziji. U ovoj školi će 24 učenika pohađati pripremnu nastavu , a uključeno je oko 500 đaka u četiri sandžačka grada.
Sve pripremne radnje su obavljene, a predsednik BNV-a Esad Džudžević  je istakao da 21. februar predstavlja istorijski dan za Bošnjake. On je učenicima i profesorima predstavio model uvođenja bosanskog jezika i ono što on podrazumeva i u ovoj pripremnoj fazi, a i od početka naredne školske godine. Džudžević je objasnio i koje su to novine u nastavi.
“Model nastave na bosanskom jeziku će obogatiti postojeći školski sistem I da će učvrstiti samopoštovanje Bošnjaka prema svojoj kulturi, tradiciji I istoriji, a i oojačati poštovanje prema sistemu vrednosti od većinskog srpskog naroda”, rekao je Džudžević.
Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Muhedin Fijuljanin je istako da uvođenje priprmene nastave jasan znak Vlade Srbije da želi da očuva prava svih nacionalnih manjina u zemlji i prihvata sve građane Srbije bez razlike.
“Ovaj Međunarodni dan maternjeg jezika I dan kada Bošnjaci implementiraju nastavu na svom maternjem jeziku će biti jedan veliki dan za demokratiju ove zemlje”, kaže Fijuljanin.
Ogledna nastava na bosankom jeziku počela je u 12 obrazovno vaspitnih ustanova, a to je 16 oglednih odeljenja.  Predstavnici BNV-a obišli su i OŠ Selakovac gde je takođe održan javni čas ogledne nastave bosanskog jezika.
Učenici će učiti nov predmet bosanski jezik i književnost, a drugi predmeti, poput istorije, muzičkog, likovnog imaće nove sadržaje koje se odnose na kulturno nasleđe Bošnjaka. Ostali opšti predmeti, matematika, fizika, slušaće se na bosanskom od kraja marta, a u toku je prevođenje tih udžbenika na bosanski jezik.

S.Dražanin

 

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Ajdinović treći u Sremskoj Mitrovici

Novopazarac preskočio visinu od 1,97 metara.

6 hours ago

Kup Srbije u karateu: Feniksu ekipna bronza u Beočinu

Ekipu Feniksa činili su Sami Suvodolac, Strahinja Avramović i Kadir Islamović.

6 hours ago

Bibić deveti na 5.000 metara u Relingenu

Novopazarac u Nemačkoj ostvario vreme od 13:43,99 minuta.

7 hours ago

U Tutinu održan veliki skup Foruma žena SDP

U Tutinu je održan veliki skup Foruma žena Sandžačke demokratske partije (SDP) kom su, osim…

9 hours ago

Forum žena SDP Sjenica: ” 2. juna snaga je u nama!”

Forum žena Sandžačke demokratse partije održao je veliki skup u Sjenici. Skupu je, pored članica…

12 hours ago

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Raisija doživio nesreću

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću. Državna novinska agencija…

13 hours ago