Društvo

Eksplozija u Istanbulu, ima mrtvih

Konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković rekao je danas da medju žrtvama terorističkog napada u tom turskom gradu nema državljana Srbije.

 

On je u izjavi za portal Regionalne RTV Novi Pazar objasnio da je  eksplozija delo bombaša samoubice.

“Eksploziv je aktiviran u blizani grupe turista koji su obilazili grad“, rekao je Marković

On je kazao da je konzulat u kontaktu sa nadležnim turskim organima i da će obaveštavati javnost i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije o dešavanjima nakon bombaškog napada.

Najmanje 10 osoba ubijeno je danas u istorijskom kvartu Sultanahmet, u parku kod Teodosijevog obeliska i svega 25 metara od najveće turističke atrakcije – Sultan Ahmedove džamije, poznatije kao Plava džamija. Lokalni mediji dodaju da se začulo još nekoliko eksplozija, a policija je blokirala taj deo grada. Čitavo područje konstantno nadleću helikopteri. Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je bombaški napad izvršila žena, ali to nije potvrđeno iz zvaničnih izvora.

Turski predsednik Redžep Erdogan rekao je da je teroristički napad u Istanbulu izveo bombaš samoubica iz Sirije. Zvaničnici smatraju da Islamska država (ID) stoji iza napada.

Postoji velika verovatnoća da su ekstremisti Islamske države odgovorni za eksploziju u Istanbula, rekla su Rojtersu dva visoka turska bezbednosna zvaničnika.

U eksploziji koja je jutros zatresla centralni trg Sultanahmet, u blizini Teodosijevog obeliska, ubijeno deset ljudi. Erdogan je potvrdio da među stradalima ima i stranaca, ali nije dao više detalja.

“Osuđujemo ovaj teroristički napad. Verujemo da je u pitanju napad bombaša samoubice sirijskog porekla. Nažalost, u napadu je ubijeno deset osoba, među kojima su i državljani Turske i stranci, a ima i 15 ranjenih”, rekao je Erdogan. 

Turske bezbednosne vlasti su odmah posumnjale da iza eksplozije stoji bombaš-samoubica povezan sa Islamskom državom, imajući u vidu da su se na meti napada našli turisti i civili u turističkoj oblasti, preneo je “Hurijet”. 

Nemačka je upozorila danas svoje građane da izbegavaju gužve na atraktivnim turističkim lokacijama u Istanbulu, posle jutrošnje eksplozije. 

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je na svom vebsajtu da se nasilni sukobi i “teroristički napadi” očekuju širom Turske i pozvalo putnike da se uzdrže od učesčha u demonstracijama i skupovima, naročito u velikim gradovima, preneo je AP. 

Turski premijer Ahmet Davutoglu sazvao je danas hitan bezbednosni sastanak ključnih ministara i zvaničnika nakon eksplozije za koju se sumnja da je napad. 

Današnji napad je izveden u centru jednog od najposećenijih gradova u svetu u trenutku kada Turska, koja je članica NATO, igra ulogu u koaliciji na čelu sa SAD protiv IS u Siriji i Iraku, a bori se i protiv kurdskih militantnih aktivista na jugoistoku svoje teritorije, navodi Rojters.

 

Galib Gicić i agencije

Podeli