Društvo

Uspela akcija dobrovoljnog davanja krvi

U Novom Pazaru uspješno je realizovana i ovogodišnja  12. po redu  Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi. Krv je dalo oko stotinu Novopazaraca, a svoju humanost, organizovanim dolaskom pokazali su i pripadnici Policijske uprave Novi Pazar.

 

Letnja akcija dobrovoljnog davanja krvi novopazarskog Crvenog krsta i Instituta za transfuziju krvi Srbije uz podršku Gradske uprave, trajala je u Novom Pazaru danas do 16 sati.

U transfuziološkom autobusu koji je bio stacioniran kod Sebilja krv je kao i uvijek do sada dao zadovoljavajući broj građana.

U Srbiji je svakih 100 sekundi potreban davalac krvi za djecu i odrasle kojima je ova dragocena tečnost neophodna da bi preživjeli. Situacija je još dramatičnija leti, kada je konstantna nestašica, jer krv ima svoj rok trajanja.

Cilj akcije je da se prikupe što veće količine ove dragocjene tečnosti, ali i da se podigne svijest građana u pogledu humanosti i lične provere zdravlja.

Goran Subotić, iz Instituta za transfuziju krvi Srbije napominje da pacijentima koji su iz Novog Pazara uvijek je na raspolaganju Institut za transfuziju krvi Srbije, te da pacijenti nema potrebe da organizovano dovode davaoce čak u Beograd ili neki drugi medicinski centar. Kaže da je u tom slučaju potrebno da se porodica pacijenta obrati Crvenom krstu Novi Pazar ili Transfuziji u našem gradu.

Svoju humanost, organizovanim dolaskom pokazali su i pripadnici Policijske uprave Novi Pazar, policajce je u plemenitoj misiji predvodio načelnik PU Rešad Džanković.

A.N.

 

 

 

Podeli