KulturaVesti

Doktorski umetnički projekat Novopazarca Seada Zejnelagića izložen u SKCNS

U Velikoj galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Sad (SKCNS) otvorena je izložba “Preobražaji pikturalnog prostora – Etape apstraktnog slikarskog postupka, od ideje do realizacije”, umetnika Seada Zejnelagića iz Novog Pazara. Izložba predstavlja javnu prezentaciju doktorskog umetničkog projekta, realizovanog u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom profesora Igora Antića.

“Predmet ovog istraživačkog umetničkog rada je razmatranje fenomena hedonizma, uživanja u slikarskom postupku. On obuhvata širok spektar umetničkog preispitivanja i preobražaja. Čin slikanja podrazumeva da se kroz sopstveni ekspresivan i apstraktan stil, kao i kroz kontinuirani rad, preispita moje poimanje pikturalnog prostora i sopstvenih granica. Radi se o temi koja je pomalo zapostavljena u savremenom stvaralaštvu, koja je prevashodno lična i čiji je prevashodni cilj neprekidni pomak u slikarskom prosedeu. Svest o slici i svest o njenom obitavanju bića je dvostruki proces koji sam kultivisao u svojim prethodnim istraživačkim periodima. Kritički osvrt na praktični rad upućivao me je ka određenim zaključcima o njegovom zrenju i ka uverenju da se nasuprot pozitivnim osećanjima nalaze i ona o mogućem neuspehu, riziku i gubitku objektivnosti pri proceni sopstvenih kapaciteta. Slike prikazane na ovoj izložbi objektivizuju sklad ili nesklad između dinamičnih kompozicija i praznina koje vode do napetosti, novog razumevanja i razrešenja problema”, naveo je Zejnelagić.

Posetioci će imati priliku da izložbu pogledaju do 30. septembra 2024. godine, u periodu od 10 do 15 časova radnim danima. Oni koji žele da posete izložbu van navedenog termina, mogu to učiniti uz prethodnu najavu putem imejl adrese skcnsart@gmail.com, najkasnije dan ranije.

Sead Zejnelagić rođen je 13. aprila 1996. godine u Novom Pazaru. Osnovne akademske studije završio je na Departmanu za umetnost Državnog univerziteta u Novom Pazaru. Master akademske studije završio je 2020. godine na Fakultetu umetnosti u Prištini. Trenutno je apsolvent na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom profesora Igora Antića.

Zejnelagić je priredio tri samostalne izložbe i učestvovao na trideset kolektivnih. Bio je učesnik pet likovnih kolonija i član je udruženja ULUS, SULU i ULUKIM. Ova izložba pruža jedinstven uvid u njegov umetnički razvoj i metodologiju rada, te se očekuje veliki interes publike i stručne javnosti.

Izvor: SKCNS

Podeli