Categories: DruštvoVesti

Danas je Svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja, koji se svake godine obeležava 7. aprila, predstavlja značajan datum u globalnom zdravstvenom kalendaru. Ovaj dan ne samo da simbolizuje godišnjicu osnivanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 1948. godine već služi i kao podsetnik na to da je svima neophodan pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ove godine pod temom „Moje zdravlje, moje pravo” Svetski dan zdravlja stavlja akcenat na fundamentalno pravo svakog pojedinca na dostojanstven život, naglašavajući pravo na zdravlje kao neotuđivi deo ljudskih prava. Ova tema se praktično oslanja na prošlogodišnju akciju Zdravlje za sve čime se dublje ulazi u problem nejednakosti koji je prisutan u savremenom svetu.

U trenucima kada se globalna zajednica suočava sa nizom izazova, uključujući pandemije, klimatske promene, ekonomske nestabilnosti i socijalne nepravde, borba za pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti postaje još važnija.

Svetski dan zdravlja 2024. podseća nas na kolektivnu odgovornost da radimo na izgradnji pravednijeg i zdravijeg sveta. Uključivanjem u globalne i lokalne inicijative, zalaganjem za promene u zdravstvenim politikama i praksama i promovisanjem zdravih životnih stilova možemo doprineti ostvarivanju vizije u kojoj svaka osoba ima priliku da živi zdrav i ispunjen život.

Neka ovogodišnji Svetski dan zdravlja bude podsetnik da zdravlje nije samo lična nego i globalna vrednost koju treba čuvati i unapređivati za dobrobit svih nas.

Povodom Svetskog dana zdravlja u novopazarskoj Opštoj bolnici organizovani su preventivni kardiološki pregledi. Kardiovaskularne bolesti su grupa oboljenja koja se karakteriše oštećenjima srca i krvnih sudova. Opterećenje bolestima iz ove grupe je u globalnom porastu. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da oko 18 miliona ljudi umre svake godine usljed posledica kardiovaskularnih bolesti (31% ukupno umrlih godišnje), mahom u nerazvijenim i u zemjama u razvoju (više od 75%). Za 4 od 5 smrti usled kardiovaskularnih bolesti odgovorni su akutni infakrt miokarda (srčani udar) i cerebrovaskularni insult (moždani udar).

izvor: krugzdravlja.net

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Ajdinović treći u Sremskoj Mitrovici

Novopazarac preskočio visinu od 1,97 metara.

4 hours ago

Kup Srbije u karateu: Feniksu ekipna bronza u Beočinu

Ekipu Feniksa činili su Sami Suvodolac, Strahinja Avramović i Kadir Islamović.

4 hours ago

Bibić deveti na 5.000 metara u Relingenu

Novopazarac u Nemačkoj ostvario vreme od 13:43,99 minuta.

5 hours ago

U Tutinu održan veliki skup Foruma žena SDP

U Tutinu je održan veliki skup Foruma žena Sandžačke demokratske partije (SDP) kom su, osim…

7 hours ago

Forum žena SDP Sjenica: ” 2. juna snaga je u nama!”

Forum žena Sandžačke demokratse partije održao je veliki skup u Sjenici. Skupu je, pored članica…

10 hours ago

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Raisija doživio nesreću

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću. Državna novinska agencija…

11 hours ago