Categories: DruštvoVesti

OŠ Halifa Bin Zaid Al Nahjal: ,,Značaj posta u religiji i tradiciji”

U OŠ ,,Halifa Bin Zaid Al Nahjan” održan je program ,,Značaj posta u religiji i tradiciji” koji je za cilj imao negovanje multikulture, empatije, i tolerancije. O značaju posta govorili su veroučitelji ove škole, doktor i direktor. Nakon toga učenici su pripremili prigodan program.

U prvom delu programa o značaju ovakvog vida druženja i dobrobiti posta, kao i o utemeljenju posta kroz religije, govorili su svako iz svog ugla.

“Na inicijativu nastavnika Srpskog i Bosanskog jezika kao i veroučitelja ove škole, organizovana je i realizovna ova priredba koja je imala za cilj da našoj deci pokaže različitosti kako u pravoslavlju tako i u Islamu. Da kroz igru uoče razlike i u jednom i u drugom postu, jer mi smo jedna velika porodica,”kazao je za RTV Novi Pazar direktor škole ,,Halifa bin Zaid Al Nahjan” Besim Adilović.

“Post u našem organizmu pokreće mehanizme koje se nazivaju Hormeza,  odnosno uvode naš organizam u stanje blagog stresa koji na taj način pokreće mehanizame autofagije. Mehanizam autofagije je poznat danas. Za otkriće ovog mehanizma dobijena je Nobelova nagrada. Japanski biolog Jošinori Osumi kaže, da naše telo ima mogućnost da leči samo sebe, odnosno da uništava ćelije koje su nepotrebne ili čak da spreči neke ćelije, npr. ćelije raka da se uopšte razvijaju. Ukoliko postite biće te zdraviji i duže ćete živeti”, objasnio je doktor Haris Plojović:

“Program ,,Značaj posta u religiji i tradiciji” je još jedan od koraka koji je preuzela naša škola, kako bi negovala multikulturu i kako bi istakla lepotu zajedništva drugih i drugačijih. A mi želimo da se te rezličitosti u našoj školi ne osete”, istakla je bibliotekarka i nastavnica srpskog i bosanskog jezika i književnosti Maida Demirović.

Ono što su veroučitelji istrakli jeste da se treba poštovati tuđe a voleti svoje.

“Djeca su pripremila prigodne tekstove, citate iz Kur’ana, naše svete knjige, iz hadisa poslanika Muhameda alejhi Sellama, u kojima se govori o važnosti posta. O načinu posta, želeći na taj način da motivišu druge. Mi djecu moramo odgajati na taj način i ponuditi im tu alternativu da kroz vjeru i kroz tradiciju, odnosno vrijednosti koje su se vrednovale kroz tradiciju ili porodične vrijednosti. Tako djeca imaju šta naučiti ili šta dijeliti naravno to i sa drugom djecom”, istakao je islamski veroučitelj Irfan Delić.

“Trudimo se da pokažemo ono što jeste smisao posta, a to je upravo ljubav na delu. Deca su pripremila prigodne tekstove i recitacije vezane za Vaskršnji post koji nas uvodi u dane posta i priprema za Vaskrs”, kazala je pravoslavni veroučitelj Dušica Šmigić.

Glavni imam Medžlisa u Novom Pazaru Dženan Kamešničanin i novopazarski arhijeriski namesnik Savo Šmigić istakli su da post nije samo gladovanje već on čini ljude boljima u svakom pogledu.

“Značaj posta nije sami post, već je značaj posta duhovnog karaktera. Sam poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem rekao: šta će Njemu vaša glad i vaša žeđ ako ne ostavite loša djela! Tako da je značaj posta da čovjek uzdigne sebe u duhovnom smislu i postane bolji nego što je bio”, objasnio je glavni imam Medžlisa u Novom Pazaru Dženan Kamešničanin.

“Nije stvar u tome da ispustimo samo zato što treba, nego da iskoristimo to vreme i tu oskudicu hrane, koju dobrovoljno preuzimamo da napredujemo u vrlini. Da imamo ljubavi jedne za druge, da praštamo jedni drugima jer  čovek je pre svega za to i stvoren”, kazao je novopazarski arhijeriski namesnik Savo Šmigić.

U drugom delu programa, učenici ove škole kroz recitacije, ilahije i hadise o Ramazanu i postu tokom meseca Ramazana, kao i recitacije, crkvene numere i citate o Vaskršnjem postu, predstavili su koliki je značaj posta u religiji i tradiciji.

Alma Ademović

 

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

U HOTELU „BOROVI“ ODRŽAN SAMIT: Američka podsekretarka Elizabet Alen sa mladima

Američka podsekretarka za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen izjavila je danas u hotelu…

3 hours ago

Međunarodni ekonomski samit u Beogradu šansa za jačanje saradnje i razvoj Turske, Bugarske i Srbije

Šesti Međunarodni Balkanski ekonomski forum održan je juče u Beogradu. Okupio je značaj broj turskih,…

3 hours ago

Ljajić: Godovska pećina može biti atrakcija

„Godovska pećina u Tutinu je zapuštena, a od nje se može napraviti prava turistička atrakcija…

4 hours ago

Prolećni kros u okviru Krosa RTS – Kroz Srbiju

Prolećni kros u okviru Krosa RTS - Kroz Srbiju na Atletskom stadionu u Novom Pazaru…

4 hours ago

Birački spisak za predstojeće izbore zaključuje se u ponoć

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije informiše sve građanke i građane koji imaju…

5 hours ago

Medina Feković najbolja u državi na Književnoj olimpijadi

Učenica osmog razreda Osnovne škole "Rifat Burdžević Tršo" Medina Feković  najbolja je u državi kada…

5 hours ago