Categories: DruštvoVesti

Održano okružno takmičenje u Novom Pazaru “Znanjem za budućnost”

Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i grada Novog Pazara u Osnovnoj školi “Halifa Bin Zaid Al Nahjal” održano je takmičenje učenika osnovnih škola u upravljanju i programiranju školskih dronova i robota. Učenici su na takmičenju kroz tri postavljena zadatka pokazivali znanja koje su stekli u korišćenju programa skrech Python za upravljanje malim letilicama i njihovom direktnom navođenju dronova.

Takmičarski duh bio je prisutan u OŠ “Halifa Bin Zaid Al Nahjal” na Okružnom takmičenju u programiranju i upravljanju dronovima.  Takmičari su imali priliku da pokažu svoje veštine u određenim kategorijama programiranja.

“Prvi put učestvujem na ovakvom takmičenju i veoma sam uzbuđena. U svom timu sam na poziciji strategije. Moja uloga je da komandujem dronu preko programa gde će da stane i kako da krene”, kazala je učenica OŠ “Halifa Bin Zaid Al Nahjal” Fatma Mumdžić.

Organizator takmičenja, Rotary klub, donirao je u protekle tri godine više od 1.000 dronova i isto toliko Mbot robota, svim osnovnim školama u Srbiji kako bi učenici još od mlađeg uzrasta imali priliku da se usavršavaju u modernim tehnologijama.

“Danas smo u Novom Pazaru. To je 10o po redu Okružno takmičenje, čime završavamo ciklus “Okružno takmičenje u 10 gradova Srbije”. Normalno sa okolnim gradovima učestvuje preko 300 škola, a osnovno takmičenje je programiranje i upravljanje robotima i dronovima. Želeli smo da deca, pored toga što smo donirali preko 1.200 robota i 1070 dronova, pokažu praktično šta su naučili, a kako to najbolje čine nego kroz takmičenje. Deca vole da se takmiče”, istakao je past guverner Rotari Diskrita Vladimir Matić.

“Grad je tu da pruži podršku, kroz organizaciju, pre svega, obrazovnih institucija. Takođe će pružiti podršku kako bi se ovo takmičenje u budućnosti proširilo i bilo još zanimljivije”, kazao je koordinator Regionalnog inovacionog centra Novi Pazar Šemsudin Plojević.

Osnovna škola “Halifa Bin Zaid Al Nahjal” drugu godinu za redom domaćin je ovog takmičenja. Kako je istakao nastavnik informatike iz ove škole Emir Pećanin učestvovale su ekipe iz dvadeset školo iz celog okruga.

“Osim tog druženja sa decom i razmene znanja, cilj je i programiranje. Osnova je da steknu znanje o programiranju kroz igru. Na taj način deca lakše usvajaju brojne stručne termine programiranja”, kazao je Pećanin.

Učenici koji su se dobro pokazali tokom časova informatike takmičili su se u tri različita zadatka a oni najbolji će svoje veštine pokazati i na finalnom takmičenju 20. aprila u Beogradu kada će se takmičiti 70 ekipa, odonoso preko trista učenika,  i osamdest nastavnika.

Alma Ademović

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Birački spisak za predstojeće izbore zaključuje se u ponoć

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije informiše sve građanke i građane koji imaju…

25 mins ago

Medina Feković najbolja u državi na Književnoj olimpijadi

Učenica osmog razreda Osnovne škole "Rifat Burdžević Tršo" Medina Feković  najbolja je u državi kada…

42 mins ago

Matić pred Železničar: Gledamo sebe (subota, 16.00)

"Skenirali smo ih, ali opet razmišljamo samo o nama. Pokušaćemo da ih napadnemo tamo gde…

52 mins ago

U sred bela dana prebio dečaka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, u brzoj i efikasnoj akciji uhapsili su A.…

2 hours ago

Drogiran vozio neregistrovan moped bez položenog vozačkog ispita

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru zadržali su dvadesetjednogodišnjaka iz Tutina koji je vozeći…

2 hours ago

Ljajić najavio – radovi na izgradnji puteva na Pešteri počeli

Rasim Ljajić obišao početak radova na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravi, na teritoriji tutinske i…

6 hours ago