Categories: DruštvoVesti

Poljoprivrednicima podeljene mašine za obradu zemljišta

U okviru budžetskih sredstava za unapređenje poljoprivrede Grada Novog Pazara, članovima Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja danas je podeljena mehanizacija za obradu zemljišta. Reč je o više vrsta mašina za različite poslove prilikom obrade zemljišta. Ukupno 310 poljoprivrednih gazdinstava dobiće ove mašine.

Grad Novi Pazar je iz budžeta izdvojio oko 25 miliona  dinara za unapređenje poljoprivrede. Veći deo ovih sredatava uložen je u opremu i mehanizaciju, gde Grad pomaže sa 70 % a 30 % učestvuju poljoprivrednici kazao je predsednik privremenog organa grada Novog Pazara Nihat Biševac.

“Grad Novi Pazar je već godinama uvećavao ovaj fond za poljoprivrednike, jer vidimo tu veliku šansu da pomognemo našim poljoprivrednicima. Uvek kažemo da je to najveća fabrika na otvorenom, tako da ćr sigurno sa ovim mašinama biti produktivniji, ekonomičniji i sigurno doprineti većim prinosima na svojim poljoprivrednim gazinstvima” istakao je Biševac.

Predsednik Međuopštinske unije poljoprivrednika Ismet Sajtarić istakao je da se danas deli jedan deo mehanizacije i to za obradu zemljišta, zaštitu biljne culture  kao i setve i berbe.

“Danas smo podelili 9 sitnilica, trimere, rotacione sijalice i rvače, vadilica krompira. Prvi put kod nas imamo mašinu koja se zove Riper koju je ove godine uzeo poljoprivredni centar Deževa. Ta mašina razorava onaj sloj između dosadašnjeg oranja, odnosno kada se dođe do određene dubine normalnim oranjem nailazi se do jednog debelog sloja zemlje koji se putem ripera razbija i na taj način se višak vode otklanja i zemljište je tada kvalitetnije i bolje za obradu. Druga nova mašina je posebna rotaciona freza, pipilica, koja je za voćnjak i ona ima svoj uređaj koji kad naiđe na prepreku koja joj smeta pomera frezu u drugu stranu”, kazao je za RTV Novi Pazar Sajtarić.

Poljoprivrednici su zahvalili  predstavnicima Grada, što su i ove godine izdvojili značajna sredstva za unapređenje poljoprivrede. Kako kažu, “da nema ovih mašina, s obzirom da je sve manje radne snage, ne bi mogli da obrađuju zemljište u većem obimu, pa im je ova pomoć itekako značajna”.

 

Direktor PSSS Nihad Hasanović najavio je tradicionalnu zimsku školu za poljoprivrednike koju organizuje Poljoprivredna Savetodavna služba koja će se organizovati u Sali kulturnog centra od 11 časova u sredu.

“Imaćem dobre predavače, imaćemo ljude iz Agencije za bezbednost saobraćaja. Biće to jedna prezentacija koja će predočiti koji su to rizici učesnika sa traktorima, poljoprivrednim mašinama u javnom saobraćaju. Podelićemo 50 rotacionih žutih svetala, koja su sad zakonska obaveza za sve traktore i mašine koje se kreću javnim putem”, istakao je  Hansanović.

Predsednik MOUPU Ismet Sajtarić najavio je da će se ostala mehanizacija podeliti u narednim danima. U sredu se deli oprema za obradu stočne hrane i oprema za stočarstvo. Kako je rekao, ukupna vrednost današnje i opreme koja će se podeliti u sredu je 9, 241,640 dinara.

A.A.

 

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Do kraja dana toplo, moguća kiša i pljuskovi sa grmljavinom

Do kraja dana u Novom Pazaru toplo, do posle podne sa sunčanim intervalima, posle podne…

2 hours ago

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan na 35.386

Najmanje 35.386 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle…

2 hours ago

Usik apsolutni svetski šampion u boksu

Bokser Oleksandr Usik iz Ukrajine je apsolutni svetski šampion u teškoj kategoriji. Usik je savladao…

3 hours ago

Izraelska vojska izvela napad na izbjeglički kamp u Gazi: Ubijeno 20 Palestinaca

Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno, a desetine su povrijeđene u napadima izraelske vojske na stambenu…

3 hours ago

Preventivni pregledi do 17h: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

Danas se u Domu zdravlja i Dijagnostičkom centru, do 17 sati obavljaju preventivni pregledi –…

3 hours ago

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

22 hours ago