Categories: RegionVesti

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 80 godina održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo su dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

Inače, Mrkonjić Grad, gradić u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine smješten gotovo na sredini udaljenosti između Sarajeva i Bihaća, mjesto u kojem je prije 80 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a spominje se uglavnom još samo na današnji dan, 25. novembar.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo i konstituirajuća skupština. ZAVNOBiH je osnovan kao centralno političko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP-a) i najvišeg organa narodne vlasti Bosne i Hercegovine.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Foto: Samir Jordamović – AA
Izvor AA

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Ajdinović treći u Sremskoj Mitrovici

Novopazarac preskočio visinu od 1,97 metara.

9 hours ago

Kup Srbije u karateu: Feniksu ekipna bronza u Beočinu

Ekipu Feniksa činili su Sami Suvodolac, Strahinja Avramović i Kadir Islamović.

9 hours ago

Bibić deveti na 5.000 metara u Relingenu

Novopazarac u Nemačkoj ostvario vreme od 13:43,99 minuta.

10 hours ago

U Tutinu održan veliki skup Foruma žena SDP

U Tutinu je održan veliki skup Foruma žena Sandžačke demokratske partije (SDP) kom su, osim…

12 hours ago

Forum žena SDP Sjenica: ” 2. juna snaga je u nama!”

Forum žena Sandžačke demokratse partije održao je veliki skup u Sjenici. Skupu je, pored članica…

15 hours ago

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Raisija doživio nesreću

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću. Državna novinska agencija…

16 hours ago