Categories: DruštvoVesti

U Novom Pazaru na destine hospitalizovanih zbog trovanja

U Novom Pazaru je hospitalizovano preko 20 osoba osoba zbog trovanja hranom u jednom od lokalnih restorana. Svi su naveli da su jeli majonez, pa se sumnja da je trovanje izazvano konzumiranjem te namirnice. Svi pacijenti su dobro I oporavljaju se, a u toku su pretrage, da li je salmonella uzrok zdravstvenih komplikacija dece I odraslih u Novom Pazaru.

Poslednjih dana povećan je bio broj dece starijeg uzrasta, koja su se javljala lekaru sa istim simptomima. Imali su stomačne tegobe, a kod neke dece su zapaljenski parametri bili previsoki.
Nakon tru dana od hospitalizacije većina pacijenata rekla je da konzumirala hranu u lokalnom restoranu u blizini Opšte bolnice tokom vikenda, 18. i 19. Novembra. Deca su dobro I oporavljaju se.

“Primili smo dečaka juče koji nam je dao podatak da je jeo pljeskavicu i majonez u jednom restoranu, naveo je da su svi u porodici imali iste tegobe. Od staratelja hospitalizovane dece dobili smo podatke da su svi jeli u tom restoranu neke obroke, pljeskavicu ili majonez. Svi su hranu konzumirali u subotu, nedelju ili ponedeljak. Najvažnije mi je da su sva hospitalizovana deca sada bolje nego u trenutku kada su primljena na lečenje, rekla je načelnica Dečijeg odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar, dr Hadija Toković.

Osim dece u poslednja tri dana Infektivnom odeljenju se javilo 23 pacijanta sa istim istim simptomima, kliničkom slikom I sa informacijom da su u konzumirali hranu u istom restoranu.

“Deset pacijenata je zadržano na bolničkom lečenju, njih petoro je sa teškom kliničkom slikom trovanja, dok je drugih petoro sa nešto lakšom kliničkom slikom. Svi imaju visoku temperaturu koja prelazii 40 stepeni, obilne vodenaste stolice sa pojavom sukrvice i krvi, povraćanje i bolove u stomaku, izjavila je načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar dr Binela Mavrić.

Salmonela je bakterija koja se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, mesu, mleku i jajimaZavod za javno zdravlje je uredno prijavio slučaj, ali trenutno nema potvrde o akcijama sanitarnog inspektora.

 

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Ajdinović treći u Sremskoj Mitrovici

Novopazarac preskočio visinu od 1,97 metara.

2 hours ago

Kup Srbije u karateu: Feniksu ekipna bronza u Beočinu

Ekipu Feniksa činili su Sami Suvodolac, Strahinja Avramović i Kadir Islamović.

2 hours ago

Bibić deveti na 5.000 metara u Relingenu

Novopazarac u Nemačkoj ostvario vreme od 13:43,99 minuta.

3 hours ago

U Tutinu održan veliki skup Foruma žena SDP

U Tutinu je održan veliki skup Foruma žena Sandžačke demokratske partije (SDP) kom su, osim…

5 hours ago

Forum žena SDP Sjenica: ” 2. juna snaga je u nama!”

Forum žena Sandžačke demokratse partije održao je veliki skup u Sjenici. Skupu je, pored članica…

8 hours ago

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Raisija doživio nesreću

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću. Državna novinska agencija…

9 hours ago