Categories: KulturaVesti

Otvorena letnja čitaonica

Letnja čitaonica otvorena je u gradskom parku. Narodna biblioteka ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru od ove godine svojim članovima nudi mogućnost da koriste i letnju čitaonicu na otvorenom. Osim što mogu da čitaju svoju ili posuđenu literaturu iz biblioteke, posetioci mogu dobiti i knjigu na poklon.

Diplomirani pravnik Mehmed-Alija Arifović  u čitaonici na otvorenom priprema pravosudni ispit. Odgovara mu kaže, prirodni ambijent u kojem se, kako ističe bolje uči.

”Smatram da je dosta lepše učiti na otvorenom prostoru. U čitaonici na zatvorenom veći broj ljudi smanji koncentraciju kiseonika. Na prostoru kao što je ovaj u gradskom parku manje osećam umor”, kaže Arifović.

Ako samo pogledamo zgradu biblioteke, lokaciju, oktuženje i sam ambijent, nije teško razumeti nastanak ideje o otvaranju letnje čitaonice. Ona trenutno ima 16 mesta sa nekoliko poklon naslova. Otvorena je svakim danom, pa i vikendom.

”Novi Pazar ima najlepšu biblioteku. Postoje biblioteke koje su daleko bolje, tehnički opremljenije, ali ovakva, koja liči na zamak, ne postoji sigurno u svetu. U neposrednoj blizini imamo i gradski park koji je sigurno najlepši u celoj Srbiji. U skladu s tim mi mso odlučili da korisnicima pružimo još jednu uslugu, a to je ova čitaonica na otvorenom”, izjavio je direktor bibliotek Elijas Rebronja.

Osim čitaonice na otvorenom u toku je i osavremenjivanje one zatvorene, čitaonice unutar zgrade biblioteke. Uz podršku Ministarstva kulture obezbeđeno je 16 laptop računara za korisnike. Takođe, u planu je i pokretanje takozvanog biblio-busa.

Biblio bus će uskoro krenuti u obilazak udaljenih naselja kako bi knjiga bila dostupnija svim čitaocima, ma gde živeli – kaže Rebronja.

A već naredne nedelje biblioteka organizuje zavičajne noći. U okviru te manifestacije biće predstavljeno književno stvaralaštvo pet zavičajnih pisaca.

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

13 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

14 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

14 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

17 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

17 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

17 hours ago