Categories: DruštvoVesti

Poplave u Srbiji i regionu, situacija alarmantna

Poplave uzrokovane obilnim padavinama pogodile su neke delove zemlje. Najkritičnije je na severu. Intervenisale su nadležne ekipe u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi i Valjevu, prenosi RTV Novi Pazar.
U toku je sanacija štete nakon olujnog nevremena koje je sinoć zahvatilo Novi Sad i prouzrokovalo velike poplave i kolaps u saobraćaju. Povređene su dve osobe.

Poplave pogodile Srbiju i region

Zbog padavina koje su zahvatile sever Crne Gore, vodostaj reke Lim je u blagom porastu. Obilne padavine u kratkom roku, izazvale su i velike probleme na teritoriji grada Užica.
Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će na Savi kod Šapca vodostaj 19. maja prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Traje borba sa poplavama i u regionu

Obilne kiše u proteklih nekoliko dana uzrokovale su porast vodostaja na svim vodnim tokovima na području Unsko-sanskog kantona na severozapadu Bosne i Hercegovine. Stanje prirodne nesreće proglašeno je u sredu za gradove Bihać, Bosanska Krupa, Cazin i općine Sanski Most i Velika Kladuša, prenose mediji.

Region pod vodom
Region pod vodom

Poplavama su pogođene opštine Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica te grad Prijedor.

Pričinjena je značajna materijalna šteta. Veće ministara Bosne i Hercegovine donelo je u četvrtak Odluku o odobravanju milion maraka (oko pola miliona eura) iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. u svrhu saniranja posledica poplava.

Iako je situcaija uglavnom pod kontrolom, u delovima Hrvtaske i dalje traje borba sa poplavama. Najteže je na području Karlovca, Siska i Hrvatske Kostajnice, gde je voda ušla u brojne kuće. Situacija zasad pod kontrolom, javili su danas hrvatski mediji.

Vatrogasci u Celju, Mariboru, Murskoj Soboti i Ptuju otklanjali su posledice obilnih padavina koje su zahvatile Sloveniju i pokrenule još 16 klizišta.

Italija, poplave
Italija, poplave

Poplavce u Italiji odnele su najmanje osam života a šteta se procenjuje na više milijardi evra. Kako prenosi agencija ANSA, upozorenja zbog najviših nivoa poplava i dalje su na snazi, a svoje domove je bilo prinuđeno da napusti više hiljada ljudi. Više ljudi se vodi kao nestalo, navode italijanski mediji. Lokalne vlasti su saopštile da su poplave pogodile 37 gradova i naselja, kao i da je registrovano oko 120 klizišta.

 

Senada Kalić

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

2 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

16 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

17 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

20 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

22 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago