Categories: DruštvoVesti

Turistički projekat prekogranične saradnje tragovima sova i drugih divljih vrsta

Turistički projekat prekogranične saradnje tragovima sova i drugih divljih vrsta realizuje se u osam opština.

Trening za pružaoce turističkih usluga koji će se održati u Beranama od 17. do 19. maja 2023. godine, organizuju Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, NVO Sjeverna zemlja iz Berana i Regionalna turistička organizacija Sandžak iz Novog Pazara. Ovaj trodnevni događaj je jedna od aktivnosti koje se sprovode u okviru Hu Hu projekta: tragovima sova i drugih divljih vrsta. Učesnici treninga su pružaoci turističkih usluga iz prekograničnog područja između Srbije i Crne Gore, koje obuhvata 8 opština: Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjicu, Rožaje, Tutin, Sjenicu I Prijepolje. Trening će voditi ekspertkinja Jelena Krivčević čija su znanja i rezultati rada u temeljima razvoja i unaprjeđenja ruralnog turizma u Crnoj Gori.

Teme ovog događaja usmjerene su ka snažnijoj afirmaciji turizma zasnovanog na prirodi, kao i na sticanju znanja i vještina kojima se prirodno nasljeđe uvezuje sa kulturnim nasljeđem čineći turističku ponudu kao cjelinu. Ruralni turizam iz godine u godinu dobija na popularnosti, te se o održivim praksama i načinima promocije ovakvih destinacija posvećuje sve više pažnje.

Prekogranična regija Srbije i Crne Gore obiluje potencijalima za razvoj turizma koji se bazira na prirodi, a upravo je edukacija lokalnih turističkih ponuđača jedan od prvih koraka u cilju poboljšavanja ponude. Učesnici treninga dolaze iz područja koje ima sve potrebne predispozicije da bude dobra destinacija: bogato prirodno bogatstvo, mogućnost ponude autentičnog iskustva kroz lokalnu kuhinju, boravak u kolibama/katunima, lokalne legende koje posjetilac može da doživi, ali i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe.

Hu Hu projekat: tragovima sova i drugih divljih vrsta  implementiraju Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, i NVO Sjeverna zemlja iz Berana, na crnogorskoj strani, a Regionalna turistička organizacija Sandžak iz Novog Pazara, i Udruženje građana ,,Jadovnik“ iz Prijepolja, na srbijanskoj strani. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru IPA Programa  prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore. Projekat ima za cilj osnaživanje razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu -divljim biljnim i životinjskim vrstama u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore.

 

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

6 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

19 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

19 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

19 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago