Reportaže

Dušan Makević putnik duše: Na putu prema Novom Pazaru, pronašao ISLAM

Piše: Galib Gicić

Dušan Makević, pisac iz okoline Šapca, već četiri godine živi svoju veliku ljubav prema Novom Pazaru. Bez rodbine ili porodice u Sandžaku, Dušan je pronašao nešto veće od pukog voljenja ovog grada – Islam, javlja Rtv Novi Pazar.


Sa tetovažom granica Novog Pazara na ruci i konturama tog grada na svom srcu, Dušan nosi snažan simbol pripadnosti i duboke veze s ovim mjestom. Preko društvenih mreža, odlučio je podijeliti svoje osjećaje i iman s drugima, s nadom da će prenijeti dio te strasti svima.

“Selam svim mojim prijateljima iz Sandžaka! Ova poruka je posvećena vama. Već četiri godine dolazim i volim Novi Pazar, ali ovo nije samo fraza. Sve ovo vrijeme istražujem i čitam knjige o tebi, svaku koja nosi ime Novi Pazar. Ali nedavno sam otkrio riječ koja nadmašuje ljubav do skora nenadmašnu, a ta riječ je Islam.”

Makević izražava duboku predanost i strast prema Novom Pazaru. Kroz istraživanje grada, upoznavanje ljudi i čitanje knjiga, pronašao je svoj put do islama. Ta staza bila je oblikovana kroz bliskost s prijateljima Pazarcima, hodžama i hafizima, ali i kroz susret s običnim ljudima koji žive po principima islama.

 

“Novi Pazar, mjesto gdje se istok i zapad susreću, gdje data riječ ima posebno značenje, gdje je porodica na prvom mjestu. Četiri godine nisam znao koja je riječ veća od te ljubavi, Islam je to, sad znam. Putovanje koje sam prošao, otkrivajući tekstove svetog Kur*ana, potvrdilo je moju predanost. To je knjiga koja preko poslanika Muhammeda a.s. i dalje poziva ljude islamu, opisujući i minule i dolazeće događaje nadnaravnim božanskim govorom”

Dušan ističe da Novi Pazar ima posebno mjesto u njegovom srcu. Kroz ovaj grad, on osjeća da diše punim plućima, a kada ga napusti,  kao kroz respirator.  Svjestan je da svako mjesto ima svoje izazove, ali ističe čistotu duša koje je susreo u Novom Pazaru.

 

“Uvijek postoje oni koji će me kritikovati, ali to me ne zaustavlja. Želim ih pozvati da zajedno sa mnom prođu od Petrove crkve do gazilarske džamije i da osjete duh ovog grada. Možda će tada razumjeti da sam samo čovjek koji izražava ono što osjeća i vidi. Ne skrivam se iza lažnih profila, već otvoreno iznosim svoje misli.

Dušan ističe da Novi Pazar, osim svoje duhovnosti, također ima i posebnu demografsku karakteristiku. Sa svojim mladim stanovništvom, grad je jedan od najmlađih u Evropi. Dušan opisuje energiju koja se osjeća kada se mladost okupi u čaršiji, stvarajući nevjerojatnu atmosferu koju je teško opisati riječima.

“Zamislite kad sva ta mladost struji kroz ulice Novog Pazara, ta energija je nevjerovatna. Želim da izazovem sve one koji me nazivaju pogrdnim imenima da dođu i osjete tu energiju, da vide sve ono što ja vidim. Nakon toga, pitat ću ih da li sam i dalje taj ‘balija’, ili sam samo čovjek koji govori istinu i izražava svoje duboke osjećaje.”

Dušan  je pronašao svoje mjesto u srcu Novog Pazara. Njegova ljubav prema ovom mjestu nadilazi granice, a otkriće islama dodatno je obogatilo njegovo duhovno putovanje. Kroz svoje iskrene riječi i otvoren um, on  želi inspirisati druge da istraže i cijene bogatstvo različitosti koje Novi Pazar nudi.

Njegova priča je govor ljubavi prema jednom šeheru, koja vodi do dubokih otkrića i transformacija. Dušanova strast prema Novom Pazaru i islamu svjedok je snage koju može donijeti otvorenost prema novim iskustvima i susretima.

G!cić

Bonus video:

Podeli