Categories: Društvo

Nedžib Vučelj: Bužim je grad legendarnog Izeta Nanića

Sandžak – Nedžib Vučelj rođen je 1955. u Moranima kod Tutina. U priči su iskrene rečenice i važna objašnjenja koja pesnik, novinar, profesor, profesionalni fotograf sa Pešterske visoravni: postavlja sebi i drugima. Upućujući nam svoje mišljenje, iskreno naglašava svoje rodno selo… Na početku i kraju ostaju Morani, Sandžak, Zagreb, Bužim…

Pa je dobro kazati da je njegovo pisanje jak temelj i ozbiljan rival Pešterskoj visoravni. Je li tamo ostalo nešto od “Zulfovog kamena”… Odavno je prestao da prkosi ovom čudu prirode. Kako su mu samo izraženi srce i duša, ali sudbina mu je uprkos tome rezervisana za sandžačku zemlju i Bosansku Krajinu.

– Zato sam slobodan. Novinarstvo i politika ne idu zajedno. Je li tu ostalo nešto razuma, hrabrosti, časti, ljudskosti, istine… Svakako sam znao šta treba da radim u novinarstvu, koje sad više nije tako jednostavno i zanimljivo. Priča o Izetu Naniću i Bužimu, ta fotografija vredi više od hiljadu reči. Fotografije služe, između ostalog, i da nam pomognu da se živo prisetimo važnih trenutaka iz naših života – seća se umetnik Nedžib Vučelj.

Izet Nanić je bio bosanskohercegovački brigadni general. Tokom rata u Bosni i Hercegovoni, postao je komandant 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mnogo je emisija odrađeno, snimljeno, realizovano, viđeno, ispričano o sandžačkim Bošnjacima u poslednjih nekoliko godina na Radio – televiziji Novi Pazar. Sve to radimo sa merom, bez osuđivanja i vređanja na tuđe dostojanstvo, bez zle namere, a samo zato da bi se u Novom Pazaru i Sandžaku, koje beskrajno volimo, živelo bolje i lepše.

Nisu svi ljudi kao što su kod nas na Pešteru, Binasa, i tu se ništa ne može. Znam. Nedžib takođe gaji nacionalnu svest Bošnjaka, i svim srcem pripada pešterskim poljima i bužimskim brdima. – Sutra otvaram izložbu u Novom Pazaru, dođite. Muči me teška nostalgija za zavičajem. Osećaj rodnog kraja odgaja se od detinjstva – izgovara sandžački velikan Nedžib Vučelj.

Zahvaljujući baš  ovakvim ljudima koje je iznedrio Pešter, bezbroj priča je ispričano i napisano… Kao prosvetni radnik radio je u Moranima, Delimeđu, Goradždu i Bužimu. Novinarstvom se bavi još od srednjoškolskih dana… Objavio je zbirke poezije “Njedra puna zavičaja” i” Kovanica”, kao i zbirke pripovedaka “Zulfov kamen” i “Obraz”. Nedžib Vučelj je dobitnik brojnih internacionalnih i domaćih nagrada za najbolju fotografiju, prozu i poeziju.

Preselio je na ahiret 14. Februara 2020. godine. Dženaza je obavljena na mezarju “Bajrići” u Bužimu, 16. Februara 2020.

Binasa Malićević

Podeli

Binasa Malicevic

Recent Posts

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 hour ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

4 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

5 hours ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

5 hours ago

Počeo meč Hamada Međedovića u Madridu

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović igra drugo kolo masters turnira u Madridu. Protivnik mu…

6 hours ago

Za Srbiju 1,6 milijardi evra iz evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan

Srbija će u okviru novog plana za rast Zapadnog Balkana od ukupno šest milijardi evra,…

8 hours ago