Categories: EkonomijaVesti

Za struju veći računi

Prosečan račun za struju biće veći za oko 300 dinara te će građani Srbije  od maja plaćati više račune za utrošenu električnu energiju. Od tada će se primenjivati nove, više cene.

Naime, Agencija za energetiku dala je saglasnost da struja poskupi osam odsto, a to bi trebalo da znači da će prosečan mesečni račun biti uvećan za oko 300 dinara. Račun za električnu energiju koji svakog meseca stiže na adrese potrošača, osim potrošenih kilovata sadrži i niz drugih stavki: obračunska snaga, trošak garantovanog snabdevača, naknada za povlašćene proizvođače električne energije, naknada za unapređenje energetske efikasnosti i akciza. Tek nakon toga obračunava se porez na dodatu vrednost i na kraju taksa za javni medijski servis.

Najavljeno poskupljenje struje svakako će opteretiti kućne buyete, posebno onih domaćinstava koji električnu energiju koriste za zagrevanje, ali pošto će kilovat biti skuplji od maja, kada je grejna sezona već završena, udar na novčanik neće biti velik. Ipak, budući da na visinu računa utiče broj potrošenih kilovata, kao i vreme kada se oni troše, kako bi račun bio manji, odnosno da ne bi bio nepotrebno veći, treba dobro voditi računa o tome kada se struja koristi, odnosno da li se brojilo vrti kada su kilovati skuplji ili jeftiniji.

Takođe, na visinu računa utiče i zona potrošnje – odnosno da li se kilovati troše u zelenoj – do 350 kilovata, plavoj – od 351 do 1.600 kilovata ili crvenoj zoni – od 1601 kilovat, pa je i zato računica i te kako važna. Naime, kilovati u zelenoj zoni je daleko su jeftiniji nego u crvenoj pa se racionalnom potrošnjom može i te kako uštedeti, a u suprotnom će se potrošiti više novca.

Cena za domaćinstva i male kupce

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama – domaćinstva i mali kupci, utvrđena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina ele trične energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju.

Uz povećanje od osam posto od maja, ta cena je, bez poreza i taksi, 9,50 din/kNJh, dok je uz obračun poreza i taksi cena 13,31 din/kWh

Dakle, uz potrošnju od 350 kilovata, što znači ostanak u najpovoljnijoj, zelenoj zoni, i utrošak od 200 skupih i 150 jeftinih kilovata, račun bi sa sadašnjih oko 3.660 dinara, od 1. maja trebalo da iznosi oko 3.950 dinara, dok bi uz potrošnju 150 skupih i 200 jeftinih kilovata račun s oko 3.300 trebalo da bude oko 3.600 dinara. Uz povećanje potrošnje rastu i iznosi, pa bi za 400 kilovata i isti broj skupih i jeftinih – račun s oko 4.000 trebalo da bude nešto niži od 4.350 dinara. Uz potrošnju 550 kilovata, od kojih je 350 skupih, a 200 u nižoj tarifi, račun bi s oko 6.200 dinara trebalo da bude oko 6.700 dinara, a ukoliko se potroši isti broj kilovata, ali 400 skupih i 150 jeftinih, račun bi sa sadašnjih oko 6.600 dinara preskočio iznos od oko 7.000 dinara.

Ako se potrošnja poveća na 1.600 kilovata, što je granica za plavu zonu, te potrošnju 1.200 skupih i 400 jeftinih, račun bi s oko 20.300 dinara trebalo da se zaustavi na oko 22.000 dinara. Ako se pređe u najskuplju, crvenu zonu, račun za struju će, uz potrošnju 1.400 skupih kilovata i 400 jeftinih, s oko 26.000 dinara narasti na nešto više od 28.000 dinara, dok bi se za isti broj kilovata, ali potrošnju 1.000 skupih i 800 jeftinih, račun sa sadašnjih oko 21.500 dinara mogao popeti na nešto više od oko 23.000 dinara.

D Mlađenović

Izvor: Dnevnik.rs

Podeli

Biljana Veljovic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

10 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

24 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago