Categories: KulturaVesti

Izložba fotografija u Alternativnom kulturnom centru ”Vrt 369”

U Alternativnom kulturnom cetru ”Vrt 369” u Vojniću u blizini Đurđevih stupova otvrena je prva samostalna izložba fotografija novopazarskog autora Irfana Ličine. Izložba je privukla pažnju kulturnih poslenika, koji su svojim prisustvom u velikom broju potvrdili da kultura može da se dešava i u alternativnim prostorima.

Izložba je sačinjena od 25 odabranih fotografija iz serije ”MI”, nastalih kao produkt dugogodišnjeg rada autora. Iako govori o Novom Pazaru, životu i ljudima u njemu, ova postavka prvo je bila izložena u Caffe galeriji ”Malabar” u Beogradu, a nakon četiri godine, predstavljena je novopazarskoj publici. Izložbu je otvorio univerzitetski profesor, akademski slikar Ervin Ćatović.

”Irfan je toliko duboko ušao u suštinu na fotografiji, ne vezujući se samo za figuru, bilo da je motiv pejzaž, ljudi u pejzažu, ili je to samo napušteni bicikl u jednoj snežnoj večeri, pokazujući svu složenost i jednostavnost fotografije. Njegov narativ je prepoznatljiv, ne samo u Novom Pazaru i Srbiji, već i šire. Poseban istančani duh i senzibilitet koji Irfan poseduje, nagoveštavaju njegovu plodonosnu karijeru”, rekao je Ćatović.

Među brojnim ljubiteljima umetnosti otvaranju izložbe fotografija Irfana Ličine prisustvovao je i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Pohvalio je inovativnu ideju organizatora, koja potvrđuje da se kultura dešava i u alternativnim kulturnim prostorima.

”Sve pohvale za doktora Nermina Duštinca koji je svoj lični prostor pretvorio u izložbeni. Ova izložba našeg mladog i poznatog fotografa Irfana Ličine može biti podstrek mladim umetnicima i doprineti afirmaciji pravih vrednosti”, izjavio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Izbor fotogradija iz seije ”MI” autor izložbe Irfan Ličina objašnjava: ”To je projekat o svima nama, o meni, tebi, našim sugrađanima, gradu. Svaki građanin ovog grada može da se pronađe u ovim fotografijama. Sve scene koje sam prikazao mi srećemo svakodnevno, svedočimo im i možemo da se poistovetimo. Vidim da su reakcije publike pozitivne, da im se sviđaju fotografije, što je meni neizmerno drago”.

Irfan Ličina rođen je u Novom Pazaru 1990. godine. U ranoj mladosti iskazuje interesovanje za novinarstvo i fotografiju. Najranija fotografska interesovanja posvetio je portretnoj i skejt fotografiji, da bi kasnije otkrio veliku strast prema urbanim temama: dokumentarnoj i street fotografiji. Do sada je realizovao dve samostane izložbe: Nova stvarnost Galerija ARTGET KC Beograd 2016, MI Caffe Galerija Malabar Novi Beograd 2018. godine. Učestvovao je na preko  40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učesnik brojnih masterclass radionica, bio predavači i gost na raznim radionicama i tribinama vezanim za razvoj kulture fotografije i umetnosti uopšte, učesnik je likovne kolonije Sandžak inspiracija umjetnika Novi Pazar 2016. Dobitnik je više nagrada iz oblasti fotografije.

Njegove fotografije su objavljivane u svim većim dnevnim listovima i nedeljnicima u Srbiji i regionu te svetski poznatim medijima kao što su National Geographic, The Guardian, BBC, L’Est Républicain, Baztab News Arabia, TRT World, DW.

 Član je Udruženja Fotoreportera Srbije, UFS-a te Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH kao i Foto Kino Kluba Novi Pazar, čiji je i trenutni predsednik kluba.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Ćatović ubo rekord i normu za SP

Atletičar Novog Pazara Aldin Ćatović pobedio na Memorijalu Vere Nikolić vremenom karijere na 1.500 metara…

43 mins ago

Novopazarka Amina Nurović najbolji student medicine

Novi Pazar dobio je još jednog dobrog lekara Aminu Nurović. Njen prosek tokom školovanja bio…

6 hours ago

SDP predala listu Opštinskoj izbornoj komisiji u Tutinu

Članovi izbornog štaba Sandžačke demokratske partije u Tutinu predali su danas Opštinskoj izbornoj komisiji u…

6 hours ago

BNV: Svečani prijem za direktore obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave,…

7 hours ago

Proglašeno sedam izbornih lista u Sjenici

Opštinska izborna komisija u Sjenici proglasila je do sada sedam izbornih lista. Poslednje dve proglašene…

7 hours ago

Težak žreb za Hamada u Rimu: Na startu Popirin, u istom delu žreba Davidovič Fokina i Medvedev

Ukoliko dobije Alekseja Popirina na startu mastersa u Rimu, Hamad Međedović će u drugom kolu…

8 hours ago