Vujović: Štitimo Lim od otpada, i susedi da se angažuju

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je u toku koordinisana akcija uklanjanja velike količine plutajućeg otpada iz reke Lim, koji je zaustavila lančanica postavljena na teritoriji opštine Priboj. Vujović je navela da je u prethodne dve godine resorno ministarstvo sprovelo niz projekata kako bi se zaštitila reka Lim i sanirale deponije u slivnom području na teritoriji Srbije, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

“Zatvorili smo, sanirali i rekultivisali deponiju ”Stanjevine” u Prijepolju, koja se nalazila na samoj obali reke, uklonili divlje deponije na obali Lima, izgradili transfer stanicu ”Banjica” u Novoj Varoši, gde će se od sledeće godine, kada bude puštena u rad, odvoziti otpad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši”, podsetila je ministarka. Prema njenim rečima, u toku je i realizacija projekta sanacije poslednje nesanitarne deponije na tom području u Druglićima kod Priboja, gde do otvaranja transfer stanice svoj komunalni otpad odlažu tri opštine – Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

Vujović podseća i da je država sufinansirala i postavljanje lančanica na Limu na teritoriji Prijepolja, Priboja i Nove Varoši.

“Većina otpada, koji je usled padavina i porasta vodostaja reke prethodnih dana dospeo na lančanice nije sa teritorije Srbije, niti iz tih opština. Srbija je sve uradila kako bi se višedecenijski problem plutajućeg otpada na Limu rešio, što očekujemo i od susednih država”, rekla je Vujović.

Dodala je da se na lančanici u Priboju, prema procenama stručnjaka, trenutno nalazi više od 10.000 kubika ambalažnog, drvnog i ostalog otpada.

Pored toga što predstavlja veliki ekološki problem, taj otpad može da ugrozi i rad HE “Potpeć”, ali i ostale hidrocentrale u slivu reke Drine, ukazuje ministarka.

“Ekipe javno-komunalnog preduzeća opštine Priboj danima su na terenu, a danas će im se, sa čamcima i mehanizacijom, priključiti i JVP Srbijavode i EPS, kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Otpad će biti uklonjen narednih dana, ali time problem nije rešen, niti Srbija može sama to da reši”, ističe.

Kako navodi, budući da se radi o međunarodnim rekama, do trajnog rešenja može se doći jedino zajedničkim delovanjem i angažovanjem nadležnih u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini na sanaciji nesanitarnih smetlišta uz reke na njihovoj teritoriji, što je Srbija već učinila.

Tanjug

Podeli