Društvo

SDP-Dan Bošnjaka: Bošnjaci su narod kojem pripada budućnost

Obilježavanje Dana Bošnjaka u organizaciji Sandžačke demokratske partije, održano je u novopazarskom Kulturnom Centru.

O   historijskim činjenicama, važnosti 28.septembra, govorili su eminentni stručnjaci iz BiH i Sandžaka.

Nacionalno lutanje vodi u nestanak, a jedinstvo je najveći pokazatelj zrelosti jednog naroda, zajednički je stav govornika, prenosi RTV Novi Pazar.

Bošnjaci su narod kojem pripada budućnost, smatra profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić.

,, Bošnjaci treba sa napuste ideologiju žrtve i  razviju  stvaralačko-povjesnu ideologiju.  Volio bih da u Novom Pazaru ima više jedinstva. Da se jasno i glasno čuje samo jedan precizan glas, koji govori o potrebama  ovog naroda. Sandžak mora postati centar revolucionarnih dostignuća Balkana. Ako Sandžaklije to mogu u BiH i Turskoj, onda mogu i moraju i ovdje.  Zato je potrebna dobra organizacija i tako  ćemo uploviti u budućnost. Prošlost je bila, ostavljamo je povjesničarima, a  Bošnjaci iz BiH, Kosova, Turske, Sandžaka i drugih dijelova svijeta,  svakog 28. septembra, treba da naprave skup na kojem će izvjestiti šta su tokom godine uradili za razvoj svoga narod,, rekao je profesor Lavić.

O nacionalnoj zrelosti, solidarnosti i  afirmaciji nacionalnog imena Bošnjak, govorili su povjesničar prof. Esad Rahić, kandidat na listi SDP za BNV Fahrudin Đekić i predsjednik općine Petnjica Samir Agović. O čemu je sve bilo govora, pogledajte u videu RTV Novi Pazar.

LG!cić

Podeli