Categories: SvetVesti

Gotovo milion ljudi suočeno s gladi u žarištima siromaštva

Gotovo milion stanovnika Afganistana, Etiopije, Južnog Sudana, Somalije i Jemena gladuje ili će se, u nedostatku pomoći izvana, s gladi suočiti ove godine, dok se istodobno globalna kriza s hranom pogoršava, upozorile su agencije Ujedinjenih naroda.

Lokalni sukobi i ekstremni vremenski uvjeti ostaju primarni pokretači gladi, koju ove godine pogoršava i ekonomska nestabilnost povezana s posljedicama pandemije COVID-19 i rusko-ukrajinskog rata, prenosi Hina.

“Suša na Rogu Afrike gurnula je ljude na rub gladi. Globalna kriza hrane i nesigurnost kada su posrijedi namirnice ubrzano se širi svijetom. Bez sveobuhvatne humanitarne reakcije stanje će se vjerovatno pogoršati u nadolazećim mjesecima”, rekao je šef UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Izvještaj o ‘žarištima gladi’

Premda su globalne cijene poljoprivrednih proizvoda u posljednjih nekoliko mjeseci pale sa dosadašnjih rekordno visokih, lokalne cijene hrane u određenim su državama i dalje visoke te postoji opasnost od njihova ponovnog rasta propadne li dogovor o povećanju ruskih i ukrajinskih isporuka žitarica i vještačkog đubriva, koji se odvija uz posredovanje UN-a.

Ukrajina je četvrti najveći svjetski izvoznik žitarica, a Rusija je treća po izvozu žitarica i prva po izvozu vještačkog đubriva.

Prema FAO-ovom tromjesečnom izvještaju o “žarištima gladi”, čiji je koautor UN-ov Svjetski program za hranu (WFP), visoke cijene hrane, goriva i vještačkog đubriva prisilile su napredne svjetske ekonomije na pooštravanje monetarne politike.

To je povećalo cijenu kredita za zemlje s niskim dohotkom, ograničavajući njihov uvoz i prisiljavajući ih na uvođenje mjera štednje.

“Očekuje se da će se ovi trendovi uvišestručiti u nadolazećim mjesecima, uz daljnji porast siromaštva i nesigurnosti kada su posrijedi hrana i namirnice, a tu je i jačanje opasnosti od građanskih nemira potaknutih sve većim socio-ekonomskim problemima”, piše u izvještaju.

IZVOR: AGENCIJE
Podeli

N N

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

9 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

11 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

11 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

13 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

14 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

14 hours ago