Categories: DruštvoVesti

I Mihajlović potvrdila, toplana na biomasu od oktobra!

Novi Pazar potpisnik je Memoranduma o razumevanju u okviru projekta ’’Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja”. ”Podaci kažu da mi danas proizvodimo 37 gigavatčasova toplotne energije iz obnovljivih izvora. Kada se ovaj projekat bude završio, a pričamo o 40,5 miliona evra koliko se ulaže u 11 jedinica lokalne samouprave, onda će proizvodnja energije iz obnovljivih izvora biti 3,5 puta viša, negde oko 197 gigavatčasova”, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da će to takođe značiti preko 20.000 tona manje emisije ugljen-dioksida”

”U Novom Pazaru u oktobru će biti gotova i počeće sa radom toplana koja će koristiti biomasu”. Ovo je danas potvrdila i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je u Kragujevcu potpisala Memorandum o razumevanju u okviru projekta ’’Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja” sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Ambasadom Švajcarske u Beogradu i jedinicama lokalnih samouprava, učesnicama projekta.

Prema njenim rečima memorandumi ne znače samo podizanje energetske efikasnosti već  i uključivanje obnovljivih izvora energeije u proizvodnju toplotne energije, ali pre svega čistiju životnu sredinu,

Mihajlović je naglasila da je aktuelna energetska kriza ukazala na važnost obnovljivih izvora energije, zelene tranzicije, postizanja energetske efikansosti u pogledu energetske bezbednosti.

’’Jer nekako to ide jedno sa drugim. Nama u Ministartsvu rudarstva i energetike sve vreme je prioritet upravo podizanje energetske egikasnosti i uključivanje čistih, obnovljivih izvora energije kako u proizvodnji električne energije, o čemu i najviše govorimo, a isto tako i u toplotnoj energiji. Ne postoji danas važnija a i skuplja reč od energetike, energije i energetske bezbednosti. Tek sada kada je energetska kriza aktuelna se zapravo shvatilo koliko je važno da, pred toga što razmišljamo o velikim kapacitetima u državi koje treba da napravimo i proizvedemo, moramo da razmišljamo mnogo više i još efikansije o tome da pomognemo gradovima, domaćinstvima da se podigne energetska efikasnost i da pokušamo da budemo što više samodovoljni, ali pre svega sa onim što se zove čista energija’’ poručila je Mihajlović.

Prema rečima gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca značaj projekta čija vrednost premašuje 40 miliona evra izuzetno je veliki. Projekat će biti realizovan u naredne četiri godine.

”Ovo puno znači, naročito u momentu opšte energetske krize. U okolini naših gradova imamo obnovljive izvore energije, možemo da  koristimo te izvore, a da istovremeno postignemo zaštitu životne sredine i upravo ovaj projekat o sistemu daljinskog grejanja puno znači. Novi Pazar je već ušao u jedan projekat, ove godine već u oktobru očekujemo otvaranje toplane na biomasu, a njena vrednost je oko sedam miliona evra. Prethodna toplana je koristila mazut koji je istovremeno i skup ali i veliki je zagađivač, a znamo da se nalazila u samom centru grada, a sada se odatle izmešta, tako da ćemo imati znatno veću zaštitu životne sredine, kvalitetniji vazduh a samim projektom je predviđeno da dve kotlare u naseljima Bor i Lug takođe koriste obnovljive izvore’’ kazao je Biševac.

Govoreći o početku predstojeće grejne sezone, Biševac je kazao da će ona krenuti na vreme, te da su energenti, u ovom slučaju biomasa i gas, potrebni za rad nove toplane, obezbeđeni. Sve javne ustanove i objekti obezbedili su energente i sve je spremno za start sezone grejanja.

Vrednost projekata je 40,5 miliona evra, od čega su 30 miliona kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj,  Vlada Švajcarske donira 8,5 miliona evra, a donacija Evropske unije je tri miliona evra.

Potpis na ovaj dokument stavili su i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan  Mateo Kolanđeli, i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid.

 

Senada Kalić

 

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

57 mins ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

14 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

15 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

19 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

20 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

24 hours ago