Društvo

Konkurs za upis u srednje škole R. Turske otvoren još 7 dana

Učenicima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, Turska je omogućila  besplatan upis u sedam Anadolu srednjih škola, javlja RTVNP.

Sedam programa kreirano je za đake koji su završili osnovnu školu, a  koji su rođeni poslije 1. januara, 2006. godine. Učenici mogu aplicirati  kod međunarodnih   škola  u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dvije škole u Istanbulu:

Prehrambene tehnologije (Ankara), rudarske tehnologije (Balikesir),  tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Besiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Prijave će trajati do 19. septembra,  pismeni dio ispita biće organizovan  22. septembra, a usmeni od 22. do 23. septembra, 2022. godine.

Za učenike je Turska osigurala smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti. Zainteresirani kandidati sva dodatna pitanja mogu poslati na mail: info@turkiyeburslari.gov.tr

Galib Gicić

Podeli