Categories: DruštvoVesti

Odbornici sa severa KiM: Ako ne bude kompromisa napuštamo sve kosovske institucije

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije pružili su danas u deklaraciji usvojenoj na zajedničkoj sednici u Zvečanu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, u skladu sa interesima građana srpske nacionalnosti, uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti.

U dokumentu odbornici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok zahtevaju se da se najhitnije i bez ikakvih odlaganja formira Zajednica srpskih opština, onako kako je definisana sporazumima u Briselu jer je to, kako se ističe, potreba srpskog naroda kako bi se kroz nju zaštitila naša kolektivna prava i podsećaju se da je prošlo skoro 10 godina i da srpski narod ne prihvata bilo kakvo odlaganje ovog procesa čiji je garant Evropska unija.

Odbornici su najavili da će u slučaju da ne dođe do kompromisnog rešenja, kao srpski politički predstavnici zajedno sa svim sunarodnicima započeti proces napuštanja svih kosovskih institucija na svim nivoima, počev od centralnih i lokalnih institucija, pa do suda, tužilaštva, policije i svih ostalih institucija čime se totalno razgrađuje Briselski proces.

U deklaraciji koju je pročitao predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević pozivaju se Kfor i ostale međunarodne institucije da u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova osiguraju mir i bezbednost za sve građane i „ne dozvole da budu instrument u rukama Prištine koja nastoji da nasilje koristi kao sredstvo političke borbe za rešavanje otvorenih pitanja”.

Ističe se da „glavni izvor nestabilnosti na severu dolazi iz pravca Prištine, a jedan od njih je i dolazak specijalnih policijskih jedinica u koje srpski narod nema poverenje”.

„Pozivamo komandu misije KFOR da spreči dolazak do zuba naoružanih specijalnih jedinica kosovske policije iz Prištine u mirne srpske opštine, a međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako bi se povukle jednostrane i antisrpske mere”, poručili su odbornici u deklaraciji.

Oni su pozvali građane da „ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih ponuda Aljbina Kurtija po pitanju registarskih tablica i ličnih dokumenata” jer to nije u skladu sa dogovorom u Briselu, i naveli da „Priština to koristi kao početak konačnog obračuna sa srpskim narodom i Srbijom na ovim prostorima”.

„Mi, politički predstavnici ćemo kao i do sada uvek biti ispred svog naroda i boriti se za mir i njihova prava na život dostojan čoveka. Uveravamo građane da smo od našeg predsednika Aleksandra Vučića dobili jasne i čvrste garancije da se neće dozvoliti progon i pogrom našeg naroda, i da srpski narod neće biti sam u ovim teškim i izazovnim vremenima”, naveli su odbornici opština sa severa KiM u deklaraciji.

Istakli su da su opredeljeni za mir i dijalog, za kompromisna i dugoročna rešenja, ali su ukazali na to da je za dijalog potrebno da i druga strana uvaži interese srpskog naroda i poštuje preuzete obaveze.

U deklaraciji se navodi i da je na sednici razmatrana političko-bezbednosna situacija „pre svega u odnosu na jednostrane poteze centralnih vlasti iz Prištine kojima se ugrožavaju osnovna ljudska i politička prava srpskog naroda, permanentno krši Briselski sporazum, onemogućava formiranje Zajednice srpskih opština, krše svi postignuti sporazumi”.

Tim potezima se, takođe, ugrožava mir i spokojstvo građana institucionalnim nasiljem, montiranim istragama i sudskim procesima, konstantnim upadima do zuba naoružanih specijalnih jedinica Prištine, prebijanjem i ranjavanjem građana srpske nacionalnosti zabranom glasanja i izjašnjavanja na referendumu, onemogućavanjem pružanja zdravstvene nege oduzimanjem lekova, zaplenom sanitetskih vozila, sprečavanjem procesa vakcinacije građana, onemogućavanjem slobode kretanje uništavanjem seoskih puteva, namerom oduzimanja ličnih dokumenata, sprečavanjem sportskih događaja i manifestacija, a svesni da je pitanje registarskih tablica i ulazno/izlaznog dokumenta samo početak jačeg pritiska na srpski narod sa ciljem proterivanja Srba sa ovih prostora, navodi se u deklaraciji, prenosi Tanjug.

Podeli

N N

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

8 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

13 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

14 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

14 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

14 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

15 hours ago