Društvo

Ibrahimović : Neki postupci Vlade CG ne idu u pravcu smirivanja podjela

Predsjednik Bošnjačke stranke, potpredsjednik Vlade CG i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je za portal Standard rekao da je puno više očekivao od manjinske vlade te da se to očekivanje najviše odnosilo na veću posvećenost i fokusiranost na evropskim integracijama i na privrednom razvoju posebno kada je u pitanju turistička sezona.

“To, naravno, ne znači da nismo uradili dosta posla, ali postoji jedna doza bojazni da bi skretanje fokusa sa EU integracija i privrednog razvoja na teme koje nas dijele moglo izazvati jaku političku krizu u CG sa ozbiljnim posljedicama na naš evropski put ali i privredni i ekonomski razvoj”, rekao je Ibrahimović.

On je dodao da je u intenzivnim komunikacija sa međunarodnim partnerima i prijateljima stekao utisak da postoji jedna vrsta nerazumijevanja za način na koji je Crna Gora poređala prioritete.

“Na moju veliku žalost čini mi se da neki postupci Vlade ne idu u pravcu smirivanja podjela koje su već dugo problem ovog društva. Volio bih da nisam u pravu ali međuetničke tenzije u ovom trenutku su visoke i bojim se da smo propustili jednu veliku priliku da podjele gurnemo u drugi plan a u prvi da stavimo kvalitet života gradjana, evropske integracije i demokratizaciju društva”, kaže Ibrahimovović.

Prema njegovim riječima proces pomirenja je veoma kompleksan i on se ne može voditi iz nacionalnih, vjerskih, političkih ili bilo kojih drugih rovova.

“Za pomirenje, za početak, moramo biti odlučni da želimo da se mirimo, zatim moramo izaći iz tih rovova i početi dijalog koji, medjutim, mora biti postavljen na jasnim načelima antifašizma, suočavanja sa prošlošću i poštovanja civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva cijeli demokratski svijet. Odnos prema genocidu u Srebrenici veoma jasno pokazuje odnos prema vrijednostima antifašizma, spremnost za prihvatanje osnovnih civilizacijskih vrijednosti i spremnost za suočavanje sa prošlošću na temeljima krivično-pravno i na bazi pouzdanih istorijskih činjenica utvrdjene istine”, precizira Ibrahimović.

Takođe, kaže on, mi pokušaji rehabilitacije četničkog pokreta i rehabilitacije i glorifikacije vodja tog pokreta, svakako, ne doprinosi procesu pomirenja, naprotiv.

“U svakom slučaju nećemo učestvovati u fingiranju pomirenja i dijaloga ali ćemo insistirati na iskrenom dijalogu i pomirenju i tražiti partnere za to”, jasan je potpredjednik Vlade CG.

O nezavršenim projektima i onima koji traju godinama bez jasnih razloga za kašnjenjje kao što je put od Rožaja prema granici sa Srbijom, potpredsjednik Vlade kaže da je to problem o kojem se ne može govoriti u kategorijama crno ili bijelo.

“Gradjevinska sezona u Rožajama uslovljena je klimom koju karakterišu duge zime. U toku ljetnjih mjeseci, zbog ljetnje turističke sezone i povećanje frekvencije saobraćaja, takođe ima dosta problema u procesu izvođenja radova. Rast cijena na globalnom tržištu građevinskih materijala je još jedan od problema sa kojima se susreću i investitori i izvođači radova. I, na kraju, ili na početku, izvođači radova moraju ispunjavati obaveze koje preuzimaju prilikom ugovaranja poslova i ukoliko ih ne ispunjavaju država ima jasne mehanizme zaštite. Uz puno razumijevanje za ono što su realni problemi mi konačno moramo početi da te mehanizme koristimo”, najavljuje Ibrahimović.

I za kašnjenje završetka radova na putu Jezerine – Lubnice, Ibrahimović najavljuje detektovanje problema i jasnu akciju Vlade u tom smislu. Kao jedan od uzroka problema a na koji ukazuju i izvođači radova je nedovoljno kvalitetna i nepotpuna projektna dokumentacija. To na terenu proizvodi zastoje u radovima i dodatne troškove. 

“Ministarstvo kapitalnih investicija će se i ovim problemom baviti u narednom periodu. Dakle, želimo da detektujemo probleme i da jasno i nedvosmisleno adresiramo i tražimo odgovornost bez obzira gdje ona stanuje, je li to Ministarstvo, projektant, Uprava za saobraćaj ili neka druga uprava, izvođač ili bilo ko drugi”, kaže Ibrahimović i najavljuje promjenu naslijeđenog odnosa prema svim izvođačima radova koji ne ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa ugovorom.

Ibrahimović je potvrdio da će Vlada ispuniti obećano u vezi radova na pristupnom putu za Verušu te da imaju intenzivne razgovore u Vladi oko modela nastavka radova na dionicama auto puta Mateševo – Andrijevica i Smokovac – farmacii i to uz puno razumijevanje partnera iz EU, ali i iz međunarodnih kreditnih institucija.

“Preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan imamo veoma intenzivne aktivnosti u cilju obezbjeđivanja bespovratnih sredstava za pripremu glavnog projekta i tenderske dokumentacije za ove dvije dionice. To je jedan od ključnih prioriteta ove Vlade, a ja vjerujem i svake naredne, jer tek završetak cijelog projekta auto-puta Bar – Boljare i obezbjeđivanje veze sa Beogradom i Budimpeštom treba da donese pune ekonomske efekte”, smatra Ibrahimović.

Kada je riječ budućnosti Aerodoroma CG Ibarahimović kaže da Vlada u narednom periodu mora izvršiti detaljne analize poslovanja te kompanije kao i analizu razvoja kako bismo došli do zaključka da li država može da odgovori onome što su izazovi poslovanja i razvoja kompanije u aktuelnim uslovima poslovanja u svijetu.

“Avio saobraćaj je usljed pandemije COVID19 a zatim i zbog rata u Ukrajini imao jedan težak period koji se definitivno odrazio i na poslovanje aerodroma širom svijeta. Nakon analize imaćemo jasnije pokazatelje šta i kako dalje. U svakom slučaju javnost će na vrijeme biti informisana o našim daljim koracima i oni će biti u interesu Aerodroma Crne Gore, države Crne Gore i gradjana”, rekao je Ibrahimović.

On je još jednom apelova na odgovoran i profesionalan odnos menadžmenata preduzeća koji su u vlasništvu države kada je u pitanju zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta i racionalno korišćenje imovine preduzeća.

“Tamo gdje se utvrdi da je bilo zloupotreba ili nedomaćinskog poslovanja mi ćemo inicirati odgovarajuće postupke i tražiti odgovornost menadžmenta. Za one za koje se utvrdi da se nisu ponašali odgovorno i domaćinski tražićemo razrješenje”, zaključio je Ibrahimović.

NAPOMENA: Razgovor sa potpredsjednikom Vlade CG Ervinom Ibrahimovićem vođen je prije potpisivanja Temeljnog ugovora Vlade CG i SPC.

Agencije/ GG

Podeli