DruštvoVesti

Ministarstvo sprema krivičnu prijavu zbog nastradalih u rudniku “Soko”

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će Ministarstvo predati krivičnu prijavu tužilaštvu u Nišu jer misli da ima elemenata krivične odgovornosti za nesreću u rudniku “Soko“, imajući u vidu da su prema nalazima inspekcije utvrđeni propusti.

Zorana Mihajlović je rekla da je Ministarstvo rudarstva i energetike inspekcijski nalaz završilo i on se nalazi na sajtu.

“Nismo želeli da govorimo dok Osnovno Tužilaštvo u Aleksincu ne kaže stav. Kada su rekli da nema odgovornosti, čitav tim u Ministarstvu radi na pripremi krivične prijave, jer smatramo da postoje osnove za krivičnu odgovornost i da uvek, i u dobrom i u lošem ima odgovornosti. Mi ćemo predati Tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu kad je završimo, a naravno da porodice mogu i treba da daju prigovor tužilaštvu u Aleksincu i pozivam ih da to urade”, rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije.

Osam rudara je stradalo u rudniku mrkog uglja “Soko” kod Sokobanje, 1. aprila 2022. godine.

“To je zakonska obaveza, a postoji i moralna obaveza, jer je osam rudara poginulo, 20 je povređeno. Porodice su ostali bez svojih najbližih. Ne mogu da pogledam te ljude u oči, dok se sve ne reši i ne ispita do kraja. To zaista jeste visokorizičan rudnik, ali mi moramo zbog budućih rudnika i budućeg rada i zbog svega da utvrdimo šta se tačno dogodilo, jer mislimo da ima elemenata za krivičnu odgovornost, imajući u vidu da nije bilo važećih odobrenja za izvođenje radova i drugih propusta učinimo sve da se tako nešto nikada više ne desi. Očekujem u narednih desetak dana da krivična prijava bude predata”, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da je novi Zakon o rudarstvu neophodan kao i osnivanje komore rudarskih i geoloških inženjera.

“Novi zakon je osnova da rudari bolje žive, da imaju bolje uslove i za život i za rad. Srbija je bogata mineralnim sirovinama, vrednost nekih naših mineralnih sirovina se procenjuje na 250 milijardi evra. To je razlog zašto smo mi hteli ozbiljan zakon i podzakonske akte. Zato smo hteli da napravimo komoru jer moramo da okupimo struku. Ona je ta koja treba da vodi rudarstvo, a sa druge strane da zajednički učinimo sve što možemo da uslovi u rudnicima budu mnogo drugačiji od onoga kako je sada, posebno kada je reč o podzemnoj eksploataciji”, rekla je Mihajlovićeva.

RTS

Podeli