(Video) Abazovi─ç: Dostojanstveno potpisan Temeljni ugovor sa SPC

Premijer Crne Gore Dritan Abazovi─ç izjavio je danas da mu je ─Źast i zadovoljstvo ┼íto je dana┼ínjim potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) na lep i dostojanstve na─Źin doveden do kraja proces koji je, kako je kazao, predugo trajao.

“Ideja da se potpi┼íe ugovor sa SPC je stara ideja, ┼żao mi je ┼íto se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlu─Źna da svim verskim zajednicama da potpuno identi─Źna prava. Sre─çni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli”, rekao je Abazovi─ç nakon potpisanog Temeljnog ugovora.

On je pritom po┼żeleo toplu dobrodo┼ílicu patrijarhu SPC Porfiriju.

On je kazao da veruje da se na ovaj na─Źin ┼íalje poruka mira i tolerancije, da okre─çemo novi list i da se okre─çemo novim izazovima, koji ne fale u na┼íem dru┼ítvu i okru┼żenju, ali sve sa ┼żeljom da gradimo dru┼ítvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tra┼żimo za sebe damo i drugima.

“To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i gra─Ĺanska, i verujem da smo danas stavili ta─Źku na jedan izazov koji je stajao pred nama”, rekao je Abazovi─ç u video poruci sa potpisivanja Temeljnog ugovora SPC.

Istakao oje da je ponosan na u─Źinjeno i zahvalio svima koji su u─Źestvovali u ovom procesu.

“Verujem da ─çemo se i ubudu─çe nalaziti povodom sve─Źanosti, da konstatujemo neke dobre, lepe stvari, a da ─çemo svi zajedni─Źki, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se zalo┼żimo za dru┼ítvo tolerancije, pomirenja i dru┼ítvo koje zajedni─Źki ba┼ítini vrednost razli─Źitosti kao deo na┼íeg sveukupnog bogatstva”, kazao je premijer.

Istakao je da mu je ─Źast i zadovoljstvo ┼íto je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo optere─çivalo crnogorsko dru┼ítvo “zatvorimo na lep, primeren, dostojanstven na─Źin, i u skladu sa Ustavom i zakonima na┼íe zemlje”.

video:

Podeli