Categories: RegionVesti

Počele blokade puteva na severu Kosova zbog mera reciprociteta

Policija Kosova zatvorila je granične prelaze prema Srbiji na severu Kosova, Brnjak i Jarinje, nakon što su lokalni Srbi blokirali puteva pred početak primene recipročnih mera od strane Vlade Kosova.

Zamenik direktora Policije Kosova za region severa Besim Hoti potvrdio je za AA da su lokalni građani sa severa Kosova blokirali magistralne puteve od Mitrovice prema Laposaviću i prelazu Jarinje, te prema Zubinom Potoku i prelazu Brnjak.

Najpre su se u Severnoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i vozilima.

Ranije danas premijer Kosova Aljbin Kurti održao je sastanak Saveta bezbednosti Kosova na kome se razgovaralo o bezbednosnoj situaciji u zemlji, uoči početka primene recipročnih mera.

Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedeljak, 1. avgusta 2022. godine, počinje izdavanju privremenih deklaracijskim listova na graničnim prelazima osobama koje ulaze na Kosovo sa ličnim kartama Srbije. Takođe počinje dvomesečni proces preregistracije ilegalnih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, “PR“, “KM“, “PZ“ i slično, koje izdaje Srbija u tablice RKS (Republika Kosovo).

“Naše institucije su već razradile sve tehničke i administrativne procedure za sprovođenje ovih odluka”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

“Institucije Republike Kosovo ostaju posvećene i ujedinjene da odgovore na svaku bezbednosnu situaciju, uvek u koordinaciji i bliskoj saradnji sa našim strateškim partnerima”, navodi se.

Takođe, nastavlja se režim nalepnica kojima se prekrivaju simboli državnih oznaka Srbije na tablicama vozila iz Srbije do 31.oktobra 2022.

Podeli

N N

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

8 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

22 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

22 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago