DruštvoVesti

Agroekonomista: Suša pogodila kukuruz, soju i suncokret

Velike suše nisu uticale na prinos pšenice u Srbiji, ali će zato proizvodni rezultati kukuruza, soje i suncokreta ove godine verovatno podbaciti usled visokih temperatura i nedostatka vlage, upozorio je agroekonomista Žarko Galetin.

– Bojim se da ćemo imati loše proizvodne rezuiltate tih žitarica. Oni će biti na nivou zadovoljenja domaćih potreba sa manjim izvoznim potencijalom, ali ne onakavi kakave Srbija treba da ima sa aspekta svojih potencijala – rekao je Galetin za Tanjug.

Naglasio je da je od tih žitarica suncokret najotporniji na sušu i naveo da će suncokret imati solidan rod ove godine, oko tri tone po hetaru i ukupan prinos od oko 700.000 tona, što je dobar rezultat, ali da će soja i kukuruz značajno podbaciti.

Kada je u pitanju pšenica Galetin smatra da su rezerve te žitarice dobre i da imamo više nego dovoljno pšenice i za izvoz i za domaće potrebe.

– Pšenica je ostvarila dobar izvozni rezultat i izveženo je u ekonmskoj 2021/22 godini više od milion tona, što je najbolji izvozni rezultat u poslednjih deset godina – naveo je on.

Dodao je da su se mere zabrane izvoza koje su trajale od 10. marta do 20. aprila negativno odrazile na izvoz te žitarice, ali da kada je u pitanju snabdevenost pšenicom u našoj zemlji nema razloga za brigu.

Izvor:Tanjug

FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ / RAS SRBIJA

Podeli