Categories: KulturaVesti

Druženje pisaca i učenika u okviru književnih susreta FEMILI

U okviru književnih susreta pisaca  ’’FEMILI’’ danas je u novopazaraskoj Gimnaziji organizovano  druženje pisaca iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore i Republike Srbije sa učenicima.

Učenici su iskazali veliko zadovoljstvo što su u prilici da ugoste književnike, pisce profesore, da se druže sa njima i razmene iskustva i mišljenja. Ovo nam je potvrdila i učenica treće godine Gimnazije, na prirodno matematičkom smeru Berina Dupljak.

”Književnost je nešto što nema granicu i mi smo to želeli da dokažemo i mislim da sutra, pored neke osnovne profesije, možemo da se bavimo ovim jer je književnost nešto najlepše što se čoveku dogodi” kazala je ona.

Direktorka novopazarske Gimnazije, koja je bila domaćin današnjeg druženja pisaca i učenika, Dženana Raždaginac kazala je u izjavi za RTV Novi Pazar da je ovo jedinstvena prilika da učenici razgovaraju sa eminetnim književnicima o književnom stvaralaštvu, idejama i načinu pisanja.

”Naši učenici će nakon toga njihove pesme kazivati i deo proze, i imaće priliku da dobiju povratnu informaciju što će im koristiti u budućnosti i uticati na njihovo bavljenje književnošću. Izuzetno je važno da se deca usmeravaju na ovaj način, jer je i sama Gimnazija poznata po kulturi i književnosti i mi ćemo nastaviti da negujemo tu tradiciju” kazala je Raždaginac ukazavši na spremnost za dalju saradnju sa ustanovama kulture.

Profesor književnosti iz Podgorice, Radoman Čečović kazao je da je organizacija ovogodišnjih književnih susreta na izuzetno visokom nivou.

”Zadatak škole nije da napravi pisca, na to utiču neki drugi faktori. Zadatak škole jested a obezbedi uslove i prostor. Moje veliko oduševljenje je radom profesora i direktorke, te kompletnog menadžmenta ove škole da imaju tu vrstu senzibiliteta da otvore taj prostor da ovi mladi ljudi spoznaju u ovoj životnoj dobi moć umetničke upotrebe jezika” kazao je on.

Podsetimo, održavanje ovogodišnjih, sedmih po redu književnih susreta FEMILI počelo je juče okruglim stolom na temu  ’’Književnost i obrazovni sistem’’.

Večeras će na platou ispred biblioteke biti održani književni susreti i promocija književnog stvaralaštva učesnika.

Organizator književnih susreta je biblioteka ”Dositej Obradović”. Održavaju se pod pokrvoviteljstvom Grada Novog Pazara i Ministrarstva kulture Republike Srbije.

 

Senada Kalić

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

PS u ful kontaktu: Dva zlata za Pazarce u Požarevcu

Mlađejniorski prvaci Srbije u ful kontaktu postali su Muhamed Dupljak i Tarik Rašljanin.

1 hour ago

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

1 day ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

2 days ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago