Categories: RegionVesti

Zajednica crnogorskih udruženja pokrenula inicijativu da Hajriz Brčvak postane počasni konzul Crne Gore u Nemačkoj

Udruženja građana Crne Gore u Njemačkoj, udruženih u eMDe Alijansi, a koja okuplja preko 80 odsto naših građana, predložili su humanistu Hajriza Brčvaka za počasnog konzula Crne Gore u Njemačkoj.

“Kao što je poznato, radi se o čovjeku koji je ostvaren u svojoj profesiji i izuzetno cijenjen i poštovan među našim sunarodnicima svih nacija i vjera, kao čovjek i osvjedočeni humanista i to ne samo kroz njegov odnos prema njima u SR Njemačkoj nego i u Crnoj Gori. Svoju privrženost Crnoj Gori, najbolje je pokazao ogromnom materijalnom i novčanom pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore početkom ove godine u vrijeme pandemije koronavirusa”, navodi se u saopštenju Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

Brčvak je, kako ističu, svoju humanitarnu aktivnost nastavio i tokom narednih mjeseci, a potpuno su, dodaju, sigurni da to nije jedino što on želi od svojih sredstava podijeliti sa našim narodom koji se našao, ili će se naći u nevolji.

“Pored toga Brčvak zapošljava i više stotina crnogorskih građana u svojim firmama u Njemačkoj i Crnoj Gori, koji na taj način sebi i svojim porodicama obezbjeđuju sigurnu egzistenciju, kao i realizuje više investicionih projekata. Paralelno sa svojim poslovnim uspjehom Brčvak je izgradio i izuzetno dobre odnose sa ekonomskim i političkim strukturama SR Njemačke i time postao jedna vrsta mosta između naša dva naroda i dvije države, od čega Crna Gora u buduće može imati višestruke koristi”, naglasili su u saopštenju.

Iz  Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj istakli su da bi “njegovu poziciju koju ima među našim i njemačkim građanima, željeli da krunišu njegovim postavljanjem za počasnog konzula Crne Gore u SR Njemačkoj”.

“Ovaj prijedlog dostavljamo na osnovu prijedloga i podrške udruženja građana Crne Gore u SR Njemačkoj izkazanih kroz eMDe Alijansu i to: Montenegro-Hessen iz Frankfurta; Monte Köln iz Kelna; Monte Düren iz Direna; Evropska dijaspora Bosnjaka iz Dortmunda; Monte Eschweiler iz Eschvajlera; De Monte iz Minhena; Sandzak Montenegro Keln; Fondacija Gusinje za zapadnu Evropu iz Erkelenca; Balkan 93 iz Sundena”, zaključuju u saopštenju.

Izvor: agencije

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Ćatović ubo rekord i normu za SP

Atletičar Novog Pazara Aldin Ćatović pobedio na Memorijalu Vere Nikolić vremenom karijere na 1.500 metara…

4 hours ago

Novopazarka Amina Nurović najbolji student medicine

Novi Pazar dobio je još jednog dobrog lekara Aminu Nurović. Njen prosek tokom školovanja bio…

10 hours ago

SDP predala listu Opštinskoj izbornoj komisiji u Tutinu

Članovi izbornog štaba Sandžačke demokratske partije u Tutinu predali su danas Opštinskoj izbornoj komisiji u…

10 hours ago

BNV: Svečani prijem za direktore obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave,…

10 hours ago

Proglašeno sedam izbornih lista u Sjenici

Opštinska izborna komisija u Sjenici proglasila je do sada sedam izbornih lista. Poslednje dve proglašene…

11 hours ago

Težak žreb za Hamada u Rimu: Na startu Popirin, u istom delu žreba Davidovič Fokina i Medvedev

Ukoliko dobije Alekseja Popirina na startu mastersa u Rimu, Hamad Međedović će u drugom kolu…

12 hours ago