DruštvoVesti

Od bolesti povezanih s duhanom godišnje umre više od osam miliona ljudi

Pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije 31. maj se obeležava kao Svetski dan bez duvana. Ove godine slogan kampanje je “Duvan: Pretnja našoj životnoj sredini” i posvećen je osvešćivanju javnosti o uticaju duvana na životnu sredinu, uzgoja duvana, preko proizvodnje i distribucije duvanskih proizvoda, do njihove upotrebe i odlaganja otpada koji nastaje u svim ovim procesima. Zdravstveno predavanje o ovoj aktuelnoj temi biće održano 30. maja u Hemijskoj školi u Vranju, a u sredu, 1. juna, i u srednjoj školi u Trgovištu.

Uticaj upotrebe duvana na životnu sredinu je veliki i odražava se kao dodatni pritisak na ionako oskudne resurse naše planete i krhke ekosisteme. Svaka popušena cigareta negativno se odražava na prirodne resurse koji su već ugroženi, a od njih zavisi naše postojanje.

Prema rezultatima Istraživanja zdravlja iz 2019. godine u Srbiji, 31,9% stanovnika koristi neki duvanski proizvod, najviše među stanovništvom starosti 45–54 godine (41,3%).
Najčešće korišćeni duvanski proizvodi su cigarete, koje svakodnevno puši 27,1% stanovništva starosti 15 godina iviše, dok 15,8% svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan. Prema podacima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima u Srbiji 2019. godine, procenat učenika prvih razreda srednjih škola koji su pušili bar jednom tokom života je smanjen sa 46% u 2008. godinina 38% u 2019. godini, a beleži se i smanjenje procenta učenika koji trenutno puše (16,8%), uključujući i svakodnevne pušače. U prethodnim godinama beleži se porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda. Podaci pokazuju da je 17,7% učenika prvih razreda srednjih škola bar jednom probalo elektronske cigarete, a trenutno ih koristi 5,5%. Najveći procenat (72,3%) učenika prvih razreda srednjih škola koji su probali elektronsku cigaretu su to uradili iz radoznalosti (72,0% dečaci i 72,6% devojčice).

Srbija je poznata po velikom broju korisnika duvanskih proizvoda i prednjačimo u tome u poređenju sa drugim evropskim zemljama, a statistika potrošnje duvanskih proizvoda, na žalost, i dalje ide uzlaznom linijom.
A sav ovaj nemar i nebriga o sopstvenom zdravlju dovodi do činjenica da u Srbiji godišnje umre oko 15.000 ljudi zbog duvana i duvanskog dima, pokazuje statistika iz 2019. godine, a svakodnevna upotreba cigareta povezana je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja i bolesti organa za disanje.Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije 2020. godine objavila je izveštaj da 36% punoletnih građana Srbije puši. U Srbiji 33,9% muškaraca i 30,1% žena uživa u konzumaciji cigareta.

Svako od nas može da da individualni doprinos za dobro zdravlje i bolji razvoj tako što će ukoliko je pušač da potraži pomoć za odvikavanje i ostavi pušenje i svi oni koji su nepušači da ulože napore da nikada ne zapale svoju prvu cigaretu.

Ako se odlučimo da ne konzumiramo duvanske proizvode ne produžavamo samo sebi život, već i našoj planeti Zemlji.Svaki dan je dobar dan da ostavite cigarete i napravite prvi korak ka zdravom načinu života – uradite to već danas.

Agencije

Podeli