Predstavljena hrvatska kovanica od 1 eura

Tranzicija iz kune u euro bit ─çe slu┼żbeno zapo─Źeta s 1. sije─Źnjem 2023. godine, s tim da ─çe tijekom prva dva tjedna, do 15. sije─Źnja, vrijediti mogu─çnost dvostrukog opticaja, odnosno mo─çi ─çe se pla─çati kunama i eurom

Na 15. sjednici Nacionalnog vije─ça za uvo─Ĺenje eura kao slu┼żbene valute u Republici Hrvatskoj u Nacionalnoj i sveu─Źili┼ínoj knji┼żnici predstavljen je prvonagra─Ĺeni dizajn nacionalne strane na kovanom novcu od 1 eura.

─îlanovima Nacionalnog vije─ça predstavljen je dizajn nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura, koji je odabran kao prvorangirani na otvorenom natje─Źaju za izbor dizajna.

Rije─Ź je ponovljenom natje─Źaju, nakon ┼íto je prvonagra─Ĺeni autor idejnog rje┼íenja dizajna kovanice od 1 eura povukao svoju aplikaciju nakon prozivki koje su upozorile kako je lik kune na kovanici autor koristio bez dozvole fotografa ─Źiju je fotografiju koristio kao predlo┼żak.

Autori izabranoga najuspje┼ínijeg likovnog rje┼íenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura za motiv ┼żivotinje kune sa ┼íahovnicom u pozadini za nali─Źje eurokovanice od 1 eura su Jagor ┼áunde, David ─îemelji─ç i Fran Zekan.

Autori prvorangiranoga likovnog rje┼íenja nagra─Ĺeni su sa 70.000 kuna (9.330 eura) za idejno rje┼íenje i 30.000 kuna (4.000 eura) za izvedbeno rje┼íenje. Odabrana su i nagra─Ĺena jo┼í dva rje┼íenja za dizajn kovanice od 1 eura. Sva idejna rje┼íenja u pozadini imaju ┼íahovnicu, natpis “HrvatskaÔÇŁ i godinu “2023.ÔÇŁ.

Hrvatska narodna banka (HNB) zaprimila je 20. travnja 2022. obavijest Vijeća Europske unije o odobravanju dostavljenoga idejnog rješenja.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovi─ç istaknuo je kako je Europodru─Źje sidro u kojem se hrvatsko gospodarstvo prakti─Źki ve─ç nalazi

“Mi smatramo da ─çemo od ─Źlanstva u Europodru─Źju imati koristi, prije svega gra─Ĺani i gospodarstvo. Hrvatska je najeuroziranije gospodarstvo od svih ─Źlanica Europske unije izvan Europodru─Źja. Ta ─Źinjenica je bitna kada govorimo o logici na┼íeg pristupa”, rekao je Plenkovi─ç.

Plenkovi─ç je dodao kako depoziti u eurima ─Źine 76 posto ukupnih ┼ítednih i oro─Źenih depozita u bankama, 47 posto kredita u kunama su s valutnom klauzulom u eurima, dok 53 posto robnog izvoza i 59 posto robnog uvoza Hrvatska obavlja sa zemljama Europodru─Źja.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić je najavio kako će dvostruko iskazivanje cijena na proizvodima, u kunama i eurima krenuti od rujna ove godine i trajati 16 mjeseci. Opskrba gotovim novcem, eurima, krenut će s financijskim institucijama kao što su Fina i Hrvatska pošta, potom preko poduzetništva i trgovaca.

Tranzicija iz kune u euro bit ─çe slu┼żbeno zapo─Źeta s 1. sije─Źnjem 2023. godine, s tim da ─çe tijekom prva dva tjedna, do 15. sije─Źnja, vrijediti mogu─çnost dvostrukog opticaja, odnosno mo─çi ─çe se pla─çati kunama i eurom, ali ─çe se povrat novca obavljati u eurima, uz automatsku konverziju prilikom transakcija.

Ministar je istaknuo kako ─çe se tijekom tog procesa naglasak staviti na za┼ítitu potro┼ía─Źa, kako bi se sprije─Źilo neopravdano podizanje cijena od strane trgovaca.

Cijelu 2023. godinu gra─Ĺani ─çe mo─çi kunsku gotovinu mijenjati za euro u Fini, Hrvatskoj po┼íti i svim poslovnicama komercijalnih banaka bez naknade. Ograni─Źenje ─çe pri svakoj pojedina─Źnoj transakciji pritom biti sto kovanica i sto nov─Źanica, a nakon isteka perioda od godinu dana kune ─çe se mijenjati samo u Hrvatskoj narodnoj banci, s tim da ─çe kovanice imati ograni─Źenje zamjene od godinu dana, a nov─Źanice neograni─Źeno.

U Hrvatskoj je u opticaju oko 500 milijuna komada nov─Źanica te 1,1 milijardu komada kovanica kune.

 

Izvor: AA

Foto: Stipe Maji─ç/AA

Podeli