DruštvoVesti

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je tradicionalni prijem povodom Ramazanskog Bajrama

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je tradicionalni prijem povodom Ramazanskog Bajrama na kojem je dodjeljena Plaketa Vijeća Hajrizu Brčvaku, preduzetniku i humanisti.

Kako stoji u obrazloženju odluke o dodjeli Plakete, Vijeće iskazuje veliku zahvalnost gospodinu Brčvaku na humanosti, društvenoj odgovornosti, doprinosu unapređenja privrednog partnerstva građana Sandžaka i Balkana.

Predsjednica Vijeća, dr. Jasmina Curić, čestitala je bajram i zahvalila gospodinu Brčvaku na svom dobru koje radi.

„Bajram je blagdan kada se treba prisjetiti, zahvaliti se i odati priznanje svima onima koji su primjer u dobročinstvu. Sreća je da ih u našem društvu zaista ima. Dragi prijatelji! Život je borba između dobra i zla.

Tokom ovog mjeseca Ramazana imali smo priliku gledati, na jednoj strani slike zla, ratova, patnji, ubijanja nevinih ljudi, zabrane obavljanja muslimanskih vjerskih obreda, skrnavljenja vjerskih simbola, kolone izbjeglica, a na drugoj strani slike neizmjernog dobra i pozivanja na dobro, međusobna ljudska pomaganja, zajedničke iftare širom svijeta, zajedničke molitve i dove.

Borba dobra i zla prenosi se i na našu zajednicu. I mi ovdje u Sandžaku smo također svjedoci te borbe koja se nekada odvija u ne tako jasnoj formi, ali koje smo mi jako dobro svjesni.

Naša je dužnost da pozivamo na dobro.

Bajram je prilika da nastavimo sa širenjem dobra, da dobro nadvlada i trajno se ustani u naša srca, u naše kuće i u našu zajednicu.

Da ostavimo sigurnu sadašnjost i sretnu budućnost našoj djeci.

Ovom prilikom želim da u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u ime svih vijećnika biranih širom Sandžaka, u ime svih Bošnjaka, odam priznanje svima organizacijama i pojedincima koje su prepoznati u našoj zajednici kao dobročinitelji i koji su uvijek tu kada je pomoć i podrška potrebna.

Koji stipendiraju naše studente, pomažu siromašne, tokom cijele godine osnovnim životnim namirnicama potpomažu naše sugrađane koji su u trenutnoj potrebi, podrška su jetimima u našoj zajednici, organizuju edukativne, obrazovne, kulturne i nauče skupove i škole. Svi mi te organizacije a i pojedince dobro poznajemo i vjerujemo im.

I još jednom se svima njima pojedinčno zahvaljujem i čestitam im na njihovom velikom i neumornom trudu i radu.

Ovog ramazanskog Bajrama posebno želim da istaknem našu gospodinu Hajrizu Brčvaku i njegovoj porodici na dobročinstvu koje čine i koje je primjer muslimanskog, bošnjačkog odnosno sandžačkog merhameta. On je i primjer trajne pobjede dobra“, kazala je predsjednica.

Gospodin Hajriz Brčvak se također obratio prisutnima, čestitao bajram i zahvalio predsjednici Vijeća na priznanju koje mu je uručeno, te istakao da mu je velika čast imati plaketu najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka, Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Hajriz Brčvak rođen je 1967. godine u Bistrici (Bijelo Polje), Sandžak, Crna Gora gdje je završio osnovno obrazovanje. Gimnaziju upisuje u Beogradu a nakon toga upisuje i osnovne akademske studije Mašinskog fakulteta kao stipendista IMT-a. Svoje univerzitetsko obrazovanje završava u Njemačkoj.

Osnivač je i vlasnik kompanije Brcvak Holding, koja posluje u gradu Štajnfurtu, Njemačka i specijalizovana je za dizajn i optičke mrežne tehnologije. Kompanija upošljava oko 500 radnika, od kojih su mnogi iz Crne Gore, Srbije i regiona Sandžaka. Osnivač je i izvršni direktor Hemiias Fondacije.

  1. godine kompanija Hajriza Brčvaka proširuje se i na segment turizma pa sa radom otpočinje i hotel i restoran Stara caršija u Baru, Crna Gora. Stari Bar je, kulturno dobro od nacionalnog značaja, koje se nalazi i na probnoj listi za sticanje UNESCO statusa.

Prepoznat kao filantrop, veliki humanitarac i ambasador dobra i humanosti, Hajriz je nagrađivan više puta širom Balkana a po dobru je poznat i širom svijeta. Za period pojave kovida ostaće upamćen kao čovjek koji je uputio najveću pojedinačnu donaciju Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti u Crnoj Gori i time pružio veoma značajan doprinos borbi protiv zaraze.

  1. godine dobio je priznanje opštine Bijelo Polje, nagradu „3. januar“, a 2019. godine priznanje „Iskra“ za filantropiju. Dobitnik je regionalne nagrade SIGN za individualnu filantropiju 2021. u Sarajevu.

BNV

Podeli