EkonomijaVesti

Konobar više neće smeti da vas pita plaćate li  karticom ili kešom

Od prvog maja tekuće godine kreće novi sistem e-fiskalizacije, pri čemu se preko QR koda može skenirati račun kako bi se utvrdilo da li je validan. Siniša Mali je rekao da je više od 140.000 privrednih subjekata predmet ove nove fiskalizacije.

“Molio bih da svaki građanin uzme račun i skenira ga putem QR koda, da vidi da li je validan. Da se svi zajedno borimo protiv sive ekonomije. Više ni u jednom ugostiteljskom objektu nema potrebe niko da vas pita da li plaćate karticom ili kešom. Njihovo je da vam da račun. Vi recite da nema pravo da vas pita to, i na osnovu računa donesite odluku da li plaćate kešom ili karticom”, istakao je ministar i dodao da je ovo velika promena u Srbiji, piše Mondo.

MInistar je dodao da se tako smanjuje mogućnost da se “kroz neke duple softvere izbegava plaćanje poreza”.

Pored ovoga, ministar finansija je nagovestio je da će danas sutra i prekosutra biti isplaćena jednokratna pomoć od 10.000 dinara svim zaposlenima u obrazovanju.

“U prosveti i naučnim radnicima. Danas će leći novac zaposlenima u školama od posebnog interesa. Sutra svim zaposlenima u visokom obrazovanju i naučnim saradnicima. Prekosutra svima drugima”, rekao je Mali.

 

Izvor: Blic

Foto: SHUTTERSTOCK

 

Podeli